családi házak épületek Kanada Toronto

Kortárs és Arts&Crafts együttélése a torontói kertvárosban


Ware-Nagy Orsolya | 2020.04.03

Az 1910-es években épült kertváros területe ősidők óta lakott, már Kr.e. 6000-ben is volt itt egy település. James Baby, egy francia-kanadai kereskedő 1500 hold földterületet vásárolt itt az 1820-as években, és a föld egészen 1910-ig a család tulajdonában volt, amikor is a kormány katonai célokra megvásárolta. Végül nem katonai barakkok épültek itt, hanem egy Robert Home Smith nevű emberé lett, aki kiépítette az angol hangulatú kertvárost, amelyet úgy hirdettek: „egy kis Anglia, távol Angliától”.

Neki köszönhető a festői összhatású, az angol századfordulós vidéki stílust követő beépítés – még azt is előírta a leendő lakóknak, hogy 30 évig nem változtatnak az épületek megjelenésén.

Száz évvel később az egyik ház tulajdonosai úgy szerették volna bővíteni és átalakítani otthonát, hogy az Arts&Crafts jelleg ne csorbuljon. A Baby Point rezidencia tulajdonosai nem csak az ornamentika és a kézműves hagyomány fontosságát értették meg, de azt is, hogy a belső terekben melegséget sugárzó anyagokat és színeket kell alkalmazni, és a tereket az egyes lakótevékenységek szerint megfelelően szeparálni. Az átalakítást a Batay-Csorba Architects tervezte. A külsőt nagyrészt megőrizték, viszont az épület nyugati homlokzatát megnyitották a természeti környezet felé. Több helyiséget összenyitottak, ezáltal sokkal világosabb lett a belső tér. Az ablakok fa bélletet kaptak, így igény szerint padként vagy polcként is működhetnek. Az alaprajz központi eleme egy beépített szekrényeket magában foglaló elem, amely tagolja az egybenyitott tereket.

Az egyedi bútorokat egy helybéli, torontói tervező, Heidi Earnshaw készítette, aki a történeti, kisiparos bútorok kortárs újraértelmezésére specializálódott.

Projektinformáció

  • Baby Point rezidencia
  • Tervező: Batay-Csorba Architects
  • Helyszín: Toronto, Ontario, Kanada
  • Alapterület: 480 m2
  • Fotó: Doublespace Photography
  • Megépült: 2019

Forrás: v2com

A projekt az iroda honlapján

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások