sebesp | 2023.07.04

Komor és sötét karaktere ellenére üdítően hat Manhattanben a brutalista vonásokat is magában rejtő új toronyépület. Visszafogottságával ellenpontként szolgál az elmúl időben terjedőben lévő látványépítészeti iránynak, amikkel például Gehry vagy a BIG próbálja változatossá formálni a városképet.

A most elkészült 130 William New York pénzügyi negyedében, az Adjaye Associates első felhőkarcolója. A sablonos üvegtorony elutasításaként definiált építészet a város ipari örökségéből merít ihletet ritmikus, íves ablakaival és kézzel öntött betonburkolatával, így a projekt „romot” idéz a város területén. Az épület 800 láb magasan és 66 emelettel a város fölé emelkedik, és 242 rezidenciát foglal magába, valamint fényűző kényelmi szolgáltatásokat és egy barátságos közteret az utca szintjén.

A tervezőket New York építészettörténelte inspirálta, új 21. századi léptékre vetítve. Nem romantikát kerestek, nem egy ipari raktárt akartak létrehozni, hanem Manhattan adott a részének egyfajta elismerést.

A városra és azon túlra nyíló panorámás kilátást egy privát tetőtéri kilátó biztosítja, amely csaknem 800 láb magasságban található a talajszint felett. A kényelmi szolgáltatások közé tartozik, a személyes igényeket, például foglalásokat és színházjegyeket is kielégítő recepció-szolgáltatás, valamint egy kisállat-fürdő. A további szolgáltatások közé tartozik a kerékpártároló, a privát tárolási lehetőségek és az exkluzív tetőtéri kunyhók.

A tervezés egy másik eleme, amely az építész szerint a projekt lenyűgöző része volt, az utcaszinti "zsebpark". A park egy kördebeépített, kővel borított területből áll, némi növényzettel és ülőalkalmatosságokkal, amelyeket ugyanazok a homlokzati panelek vesznek körül, mint a felhőkarcolót. Mivel a pénzügyi negyedben az épületek többsége az utcavonalig zárt, ezt a területet a lakosság és a közönség találkozóhelyeként hozták létre.

Képek: Dror Baldinger, James Wang, Ivane Katamashvili

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások