kiállítás Budapest Főváros Levéltára Isztambul Kós Károly

Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten


sebesp | 2018.10.25
Kós Károly építész isztambuli tevékenységét, valamint a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet történetét bemutató kiállítás nyílt Budapest Főváros Levéltárában csütörtökön.

A megnyitón Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: Kós Károly (1883-1977) a magyar építészet és az erdélyi magyarság kiemelkedő személyisége, igazi hazafi volt. 1917 február és 1918 május között a rövid életű, mégis úttörő jelentőségű Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet ösztöndíjasaként dolgozott az oszmán fővárosban.

Kenyeres István, a levéltár főigazgatója kiemelte: a különleges dizájnnal készült kiállítás, amelyet 2017-ben Isztambulban, majd Ankarában is bemutattak, első alkalommal látható Magyarországon.

A több éves levéltári kutatáson alapuló háromrészes installáció első része Kós Károly pályáját mutatja be 1917-ig, a második az építész isztambuli tevékenységébe enged bepillantást, míg a harmadik a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet másfél éves történetét mutatja be – mondta el Anthony Gall építész, a Szent István Egyetem (SZIE) Ybl Miklós Építéstudományi Karának oktatója, a tárlat egyik kurátora.

Az intézet 1918. novemberi bezárásáig hat ösztöndíjast fogadott, akik között volt a fiatal Kós Károly is. Anthony Gall hozzáfűzte: az építész elkészítette a város térképét, tanulmányozta a hagyományos oszmán építészetet és az általa Michelangelónál is nagyobbra becsült Szinán mester munkáit, városfejlesztési javaslatokat tett, majd mindezekről Sztambul címmel könyvet jelentett meg.

Fodor Gábor, a Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Intézet igazgatója kiemelte: a konstantinápolyi az intézményesített magyar kultúrdiplomácia első külföldi intézete volt, megalapítása szimbolikus jelentőséggel bírt.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások