hír metszet

Középületek a Metszet új számában

Megjelent a Metszet 2011/5 száma


Csépé | 2011.09.26
Egy magyar építész spanyolországi óvodáját mutatja be címlapján a Metszet legfrissebb száma. Tarsoly Csaba külföldön élő építész Boadilla del Monte óvodásai örömére tervezett visszafogottan elegáns, tenyérnyomokkal díszített épületet és előtetőt.

Magyar épületek közül a Piarista Központ, az új győri egyetemi épületek, a szentendrei református gimnázium, az alsópetényi kastély bővítése és a szombathelyi Isis-szentély kerül terítékre. A Golda János, Kovács Zoltán, Mészáros Erzsébet tervezte Piarista Központot annak teljes elkészülte után mutatja be a lap, így először ismerheti meg a szakmai közvélemény az átalakított kápolnát. Gelesz András, Krikovszky Balázs és Anschau Péter tervei szerint készült el két győri egyetemi épület is, mindkettőt bemutatja a lap, és az iskolák sorát a Szuromi Imre tervezte szentendrei református gimnázium zárja.

Izgalmas helyzetbe, az alsópetényi barokk kastély kertjébe tervezett uszodát és wellness-szárnyat Marillai Árpád. A jelenlegi kastélyt a Gyurcsányi-család építtette, a korábbi kastélyban írta egyébként Werbőczi a híres Tripartitumot (magyarul Hármaskönyvet) fél évezreddel ezelőtt.

Még régebbre nyúlnak vissza a szombathelyi Isis-szentély gyökerei, melynek Mezős Tamás tervezte 1:1 arányú kőmodelljét. Az izgalmas szemléletű műemléki alkotásról Fejérdy Tamás írt értő kritikát.

A Külhon rovatban két japán múzeumot találunk: a Nikken Sekkei irodától a Hoki Realista Művészet Múzeumát, Kengo Kumától pedig a Nezu Múzeumot. Rendhagyó módon Francesca Cipullo és Vukoszávlyev Zorán közösen írt cikket egy svájci termálfürdőről (Samedan, építészek: Miller & Maranta), míg Nyáry Erika a címlapon is megjelent spanyol óvoda mellett Peter Eisenmann Santiago de Compostelában épült kulturális negyedről is ír.

A lap előfizethető itt

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások