hír fejlesztés KAV Hungária vírusmentesség nyílászárók Reynaears innováció

Különleges felületkezeléssel a vírusok és a baktériumok ellen

Egyedi nyílászárós megoldások


MagócsiAnikó | 2020.06.29

A nyílászárók azok az építőipari szerkezetek, melyekkel az emberek rendszeresen kontaktusba kerülnek. Ezért egyre több nyílászárógyártó és -fejlesztő cég dolgozik olyan megoldásokon, melyekkel a a vírus- és baktériummentességet próbálják elérni.

Nap mint nap érintkezünk a fogantyúkkal és a kilincsekkel, amelyek segítségével nyitni és zárni tudjuk a szerkezeteket.  A fejlesztők a hagyományos megoldások mellett ma vírusokat és baktériumokat semlegesítő bevonatokkal, egyedi felületkezelési megoldásokkal és újrahasznosított, minimalista dizájnt követő termékekkel is kísérleteznek.  

"Valószínűleg kevesen gondolkoznak el azon, hogy milyen sokrétű igényt kell teljesítenie például egy kilincsnek. Legyen szép dizájnja, időtálló, minőségi anyagokból készüljön, legyen harmóniában a nyílászárókkal és legyen ellenálló a felületkezelése. A világjárvány hatására pedig még egy fontos szempont, a vírusmentesség is kiemelt fontosságú lett. Tapasztalataink és filozófiánk szerint egy szerkezet akkor válik korszerűvé, ha hozzáadott értékkel is rendelkezik. Szerencsére egyre több rendszerbeszállítónál kezdődtek olyan fejlesztések, melyeknél mindenszempontot figyelembe vesznek" – emeli ki Mravik Csaba, az egyedi nyílászárókkal foglalkozó cég fejlesztési főmérnöke. 

Az egyik belga székhelyű gyártó egyedi kilincs családjával megtette az első lépést az ökológiai szempontból is fenntartható termékek létrehozása felé. A kilincsek egyedülálló minimalista dizájnnal, és különleges felületkezeléssel rendelkeznek. Az anyag és a felületkezelés kombinációjának köszönhetően a kilincsek nem korrodálnak, hipoallergének és teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Az alkalmazott „PURA” ötvözet mechanikai tulajdonsága pedig a rozsdamentes acél és a sárgaréz között található. 

A koronavírus megjelenésével különös figyelmet kell fordítanunk a kilincsek fertőtlenítésére is. Azonban már létezik olyan bevonat, amely hatékony lehet a vírusok és a baktériumok elleni harcban is. Egy alumínium vasalat- és kilincsgyártó cég és a Coimbra Egyetem biogenetikai laboratóriumainak együttes erőfeszítése révén kifejlesztettek egy felületkezelési megoldást, amely megakadályozza a vírusok, baktériumok és gombák terjedését bizonyos tárgyak felületein, mint például az alumínium nyílászárók kilincsein. A Nanocoat fantázianevű bevonatot H1N1 víruson sikeresen tesztelték, és jelenleg is folynak vizsgálatok, amely azt feltételezik, hogy a Nanocoat hatékonyan lép fel a COVID-19 fertőzést okozó vírus (SARS-CoV-2) ellen is. Az alumínium felületét szilícium-dioxid-alapú nanorészecske bevonattal kezelik bioaktív szerrel, amely a vírusokkal, baktériumokkal vagy gombákkal való közvetlen érintkezéskor perforálja a sejtmembránt, és azt azonnal megöli.

A jövőbeli termékfejleszteseknél az innováció mellett a környezeti változásokra való reagálás és a vírusmentesség kiemelt hívószavak lehetnek. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások