hír Budapest Hello Wood Normafa Archabit lombkoronasétány

Láthatatlan lesz az első budapesti lombkoronasétány?


sebesp | 2020.07.26

Az eredeti elképzelésekhez képest csökkentett méretekkel valósulhat meg a Normafához tervezett, magasba emelt gyalogösvény.

Egyre nagyobb divatnak örvend világszerte a fák lombozatának magasságában végigfutó, lábakon álló sétaútvonal. Ami a látványra, új nézőpontokra, és bárminemű attrakcióra éhes, szórakozni vágyó embereknek érdekesség, a nyugalmat, biztonságos életteret kereső állatvilágnak legfeljebb egy újabb kerülendő zajos területet jelent. Nem csoda, ha a természet védelme érdekében működő szervezetek kevésbé lelkesek az ehhez hasonló elképzelésekért, szívesebben látnának olyan projekteket, melyek a vadon élő állatok, madarak és rovarok természetes élőhelyük közegébe való visszatérését segítik elő. Egy a természetbe gyakorta kijáró ember számára nem is jelent különösebb újdonságot egy efféle műtárgyon való séta, ahogy ezt magam is megtapasztaltam néhány éve a londoni Kew Garden-ben.

A Hello Wood tervezői megérezték az ellentmondást a turisztikai fejlesztés és a termeszvédelem igényei között, így csökkentett programot javasoltak a beruházó XII. kerületi önkormányzat számára. Pokorni Zoltán kerületi polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy a  Sport Hotel területén sokkal szívesebben látna egy lombkoronasétányt, mint egy szállodát, és a megvalósulásnak meg is van az esélye, hiszen a kormány még 2017-ben kétmilliárdot ítélt oda a Normafa környékének rekonstrukciójára.

A Hello Wood a Libegő és az Anna-rét közötti területre szóló elképzelésében lerövidítette az eredeti nyomvonalra vonatkozó javaslatot, és a tájtól idegen elemektől is megtisztította azt. A János-hegyi kilátó közelsége miatt feleslegesnek ítélték egy újabb torony megépítését, az egybefüggő lombkorona sétány helyett pedig terepszintről induló és a fák koronáját a hegyoldal lejtését kihasználva elérő gyalogutakat képzeltek el. „Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a sétányt babakocsival vagy kerekesszékkel is látogathassák, amelyet az ebben érdekelt civil szervezetek örömmel fogadtak. A zöld szervezetekkel pedig elindult egy konzultációs folyamat, hogy a helyi ökoszisztéma szempontjait a lehető legjobban megismerjük" – számolt be Pozsár Péter az Indexnek az elképzelésekről. „Tematikus kilátópontokat terveztünk: van, amelyik az erdő élővilágát mutatná be, van, amelyik az alatta elterülő pesti panorámával foglalkozna, és lenne egy a gyerekeknek is”. 

Kérdés persze, hogyan sikerül visszacsalogatni az élőlényeket a látogatók közelébe, hacsak nem lesznek a tervezett létesítmények láthatatlanok, amint azt a tervezők a jó látványtervektől elvárják. Biztató, hogy a kiegészítő létesítmények is kisebbek lehetnek az eredetileg elvártnál, amint arról a projektet vezető Archabit Kft. vezetője, Agg Benedek tájékoztatott. Az azonban biztosra vehető, hogy több látogató inkább eltéríti majd a környékről az állatokat, hacsak nem tesznek majd arról, hogy ne csak az építmények legyenek láthatatlanok, hanem a látogatók is – sőt, nesztelenül óvakodjanak majd végig a „kifutókon".

Forrás: 12.kerület.ittlakunk.hu; Index.hu/kultur

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások