sebesp | 2021.08.18

Elkészült a BIG legújabb munkája, a Marsk kilátó. A rozsdásodó acélból készült spirál egyedi jelenség Dániában, de a kreatív fenegyerek fejébe a gondolat akár Budapestről is érkezhetett, talán éppen Makovecz Imrétől?

A 25 méteres Marsk Tower az Unesco Világörökség részét képező Wadden-tengeri Nemzeti Parkban található. A corten acélból készült kilátó kettős spirálja két lépcsőt és egy liftet foglal magában, amelyeket egyetlen fordított csonkakúpba sűrítettek be a tervezők, lehetővé téve a látogatók számára, hogy egyetlen spirális hurokban másszanak fel és ereszkedjenek le a homokos síkságból az ég felé és vissza, összekötve a mocsaras vidék és a Wadden-tenger látványát.

A Wadden-tenger környéke, ahol az épület található, az Unesco világörökségi státuszát kapta, mint a világ legnagyobb egybefüggő hullámvízi homok- és iszaprétege.

A látványos dizájn ugyanakkor kevésbé újszerű, mint ahogy azt Bjarke Ingelstől megszoktuk. Meglehetősen hasonló elven szerkesztett kilátót találhatunk a budapesti Kis-Hárs-hegyen. Az 1977-ben Makovecz Imre tervei alapján készült Makovecz Imre-kilátó vasból és fából készült, 6 méter magas torony koncepciója erősen emlékeztet 44 évvel később elkészült társáéra. Mindkettő egymásra helyezett egyszerű hasábokból épül fel, igaz, a BIG tesz bele még némi csavart a felfelé kitáguló formával.

Úgy tűnik, korunk legcsavarosabb elméi is leshetnek el ötleteket letűnt korok mestereitől, főleg azokból az időkből, mikor még ők is a kísérletezés, útkeresés politikamentes, felhőtlen ösvényeit járták.

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások