sebesp | 2021.04.29

A két magasház tetőterasz közé feszített teljesen áttetsző égi úszómedence az építészi kreativitás és a mérnöki képességek határait feszegeti.

A huszonöt méter hosszú és három méter mély üvegfalú medencét a Temze és az új amerikai nagykövetség közelében az Embassy Gardens elnevezésű luxuslakóparkban építették meg két tízemeletes toronyépület közé.

200 milliméter vastag és 3,2 méter magas oldalfalaival, 300 milliméter vastag padlólemezével az 50 tonnás akrilmedence átnyúlik az épületek közötti 14 méteren, mindkét végén lépcsők és szűrőrendszerek találhatók. A varázslatos éjszakai lebegés fokozásáról öt különböző megvilágítási mód gondoskodik.

A medence megvalósításában az Arup Associates építész, Eckersley O'Callaghan mérnök és Reynolds akváriumtervező cspata vett részt.

A medencét a HAL Architects építette Colorado államban, ahonnan Texasba szállították, majd az Atlanti-óceánon át Hollandiába, onnan érkezett Londonba. A világ első ilyen medencéjének létrehozása jelentős mérnöki teljesítmény, hiszen pusztán a víz súlya 375 tonna.

A medence mellett párhuzamosan gyalogoshíd fut, mellete pedig pihenőterasz, osztrigabár és lugas található. A medence, melyet a lakópark lakói ingyen használhatnak, már tavaly nyáron megnyitott volna, de a koronavírus-járvány miatt most előreláthatólag május 19-én nyílik meg.

Forrás: Embassy Gardens

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások