sebesp | 2022.12.16

Naturálisan felhasznált pálmafa harmonikafalak alkotta pajzs védi a tengerparti villát Havannában.

Az Infraestudio lakóépülete Havanna külvárosában, ház a házban elven épült, háromszintes vasbeton szerkezetet egy faház belsejében. A Kuba nyugatra néző sziklás partján található épületet természetes növényzet veszi körül, a területről kilátás nyílik a tengerre. A terjengős tervezési program megvalósítása úgy történt, hogy egy meglévő régi szerkezetet bújtattak el a házban, megőrizve uralkodó jellemzőit: 14×14 méteres kerület, nyeregtető és mind a négy oldalon üvegportál. Az építésziroda a családi ház három szintjét burkolta körbe pálmafa deszkákkal, amelyek a földszinten teljesen felnyithatóak, ami lehetővé teszi a kapcsolatot a telekkel, és a természetes fény bejutását.

Az Infraestudio tervezőcsapata két helyi épülettipológiából építkezett a rezidencia kialakításakor. Egyrészt Kuba nyugati részének őslakos faházaiból, amelyekben a tető külön helyiséget képez a szerkezetben, miközben a földszint minden oldalát megnyitja, valamint a dohányszárító épületekből, amelyeket teljes egészében pálmafával borítanak be. Az épület alsó része az összes közösen használt területet nyitott elrendezésben koncentrálja. A főszoba a mennyezetről függőnek hat, mivel egyetlen fal vagy oszlop sem támasztja alá padlóját, ezzel akadálytalanul hagyja a közös zónákat. Mindkét oldalon egy hosszú, keskeny terasz fut végig, és az alagsorhoz csatlakozik, amely a hálószobáknak ad helyet. A portikusz két 14 m hosszú gerendából áll, így a ház csak a külső kerületén támaszkodik fel. A látszó vasbetonból és üvegből készült belső szerkezetet kívülről természetes jellegét mutató pálmafa deszkákból készült héj védi. 

A nagyvonalú, és a trópusokon elengedhetetlenül szellős tereket tartalmazó épület leplezetlenül mutatja meg az építésére felhasznált anyagokat, a természetre bízza azok idővel szükségszerűen bekövetkező alakulását, minimálisra csökkentve környezetterhelő hatásukat.

Képek: Laurian Ghinitoui

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások