sebesp | 2013.11.22
Bemutatták a Temze torkolatában építendő mesterséges szigetre elképzelt új hatalmas repülőtér első koncepcióterveit.

Európa legforgalmasabb repülőtere a London nyugati határában található Heathrow már ma is 99 %-os kihasználtsággal működik, így a legkisebb előre nem látható akadály is jelentős fennakadásokat eredményez a légi forgalomban. Az odatartó, illetve onnan induló járatok pedig keresztül kasul cikáznak a brit főváros felett, szinte fel sem lehet úgy az égre nézni, hogy ne húzna éppen keresztül egy repülőgép a látóterünkben. London polgármestere Boris Johnson elkötelezett híve annak, hogy a tovább már csak nagy nehézségek árán bővíthető légikikötőt a várostól távolabb eső új területen helyettesítsék, a cél elérése érdekében megvalósíthatósági tanulmányokat készíttet, melyek sorában nemrégiben megjelentek az első látványtervek az elképzelésekről.

A nemzetközi Gensler építésziroda terve szerint hat kifutópályával rendelkezne a London központjától 80 kilométerre, Sheppey sziget mellé tervezett reptér elliptikus alakú mesterséges szigete. A szigetet csak a folyó alatt átvezetett kapcsolatok kötnék össze a szárazfölddel. Fákkal, növényekkel benépesített üvegkupolákkal fedett terminálok szolgálnák ki az utasok igényeit, melyeket üvegfolyosók kötnének össze. Elhelyezkedése révén az új helyszínre érkező járatok lényegesen kevesebb zajjal terhelnék London lakosait.

A nyolc év alatt, 47 milliárd Font költségvetésből megvalósítható London Britannia Airport projekt lehetővé tenné, hogy a 2010-es 127 milliós utasforgalom 2031-re akár a 300 milliót is elérje. Heathrow-t „beszántanák”, helyén új öko-városnegyed építésére nyílna lehetőség.

Forrás>>

Korábbi cikkünk a témában >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások