sebesp | 2016.11.03
Új helyszínen nyitja meg kapuit a John Pawson tervei alapján elkészült London Design Múzeum november 24-én.

Miközben a múzeum programjai egyre szélesebb skálán mozognak. Idén a megnövekedett igények számára új helyszínt kerestek és találtak egy kis Temze-parti épülettel, melyet egyébként Zaha Hadid korábban megvásárolt saját kiállítóhely céljára. A múzeum hamarosan az 1960-as években épült Commonwealth Institute Kensington High Streeten álló ikonikus épületébe költözik.

A 10 ezer négyzetméteres műemléki védettségű épület csaknem egy évtizedig volt használaton kívül. Az újjáalakítási projekttel John Pawson építész (?) irodáját bízták meg, aki gyökeresen átalakította a belső térrendszert, a hasznosítható alapterületet növelése és a múzeum gazdaságos üzemeltethetősége érdekében. Kívülről azonban az épület alig változott, az átépítés során a ház karakterét adó hiperbolikus paraboloid tetőszerkezetet megtartották. Az épület homlokzatait a mai kortárs építészeti-műszaki elvárásoknak megfelelően újították fel.

A múzeum vezetése nagy reményeket fűz az új helyre költöző intézményhez, nem titkoltan a Tate Modern kortárs képzőművészet bemutatásában elért sikerére alapozva. Az remélik, hogy Londonban a kortárs dizájnt is hasonló érdeklődés övezi majd. A 83 millió Fontos fejlesztés eredményeként évi százezer többletlátogatóval számolnak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások