sebesp | 2013.02.18
Egy nemzetközi felmérés szerint Hong Kong lakásállománya a világon a legkevésbé megfizethető. Miközben az ingatlanpiac nagy befektetői évről évre növelik nyereségüket, a csillagászati bérleti díjak sokakat apró ketrecekbe kényszerítenek. Őket nevezi a helybeli népnyelv ketreckutyáknak.

Egy átlagos lakás Hong Kong-ban egy háztartás teljes éves bevételének több mint 11-szeresébe kerül, ezzel megelőzve a második helyen álló Sydney-t, továbbá Londont, New Yorkot és a világ számos más nagyvárosát, mondja ki a Demographia 2011-es tanulmánya, amely a világ 325 nagyvárosának adatait hasonlította össze. A Délkelet Ázsiai metropolisz vezetése tett ugyan néhány lépést a folyamat megállítására, de a próbálkozások erőtlennek bizonyultak, az ingatlanárak és a lakbérek száguldása feltartóztathatatlannak tűnik.
Miközben néhányan elképesztő tempóban gazdagodnak, már a fiatal középosztálybeliek is kezdenek kiszorulni az ingatlanpiacról, ahol tízszer annyiba kerül egy négyzetméter, mint egy átlagos amerikai városban.

Az ingatlanlufi igazi vesztesei azonban a kis jövedelemmel rendelkezők, akik közül ezrek kényszerülnek a város hírhedt cellaotthonaiba, melyek kis lakásokban összeeszkábált emeletes ketrecek, fejenként mindössze egy fekvőhelynek helyet adva. Mindezért a nyomorért a négyzetméterre vetítve 100 Dollárt is meghaladó havi lakbér ugyanakkor felülmúlja a legtöbb luxusingatlan négyzetméterenkénti bérét. Hong Kong-ban, a világ egyik leggazdagabb városában, ahol több Louis Vuitton bolt van, mint Párizsban, ezerszámra élnek emberek két négyzetméternél is kisebb drótketrecekben, akár huszad magukkal egyetlen helyiségben. Bár a ketreckutyák (cage dogs) látszólag önkéntesen vonulnak a rácsok mögé, csak egyetlen alternatíva ismert arrafelé, az pedig az utca.

Forrás
Képek: Brian Cassey

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások