hír épületek geléria Guggenheim Mexikó Múzeum

Madárfészek embereknek és műalkotásoknak


sebesp | 2019.03.10
Peggy Guggenheim híres műgyűjtő ükunokája új galériát nyitott meg Tulumban, egy öko-üdülőhelyen Mexikóban, ahol a hullámzó cementfalak és a szőlővenyigéből font padlók szokatlan hátteret biztosítanak a műalkotásoknak.

A múlt hónapban nyílt meg az IK LAB galéria a mexikói Yucatán-félszigeten található luxus üdülőhelyen. Környezettudatos kialakítása, a kiállító művészek egyéni köre és az avantgárd rezidens program révén a hely keretet kíván biztosítani a világ legkifinomultabb kreatív elméinek a galéria jövőbe tekintő architektúrájával való kölcsönhatásában. A koncepció szerint a kiállítóhely a félsziget sokoldalú természeti adottságának és gazdag szellemi örökségének legjavát elegyíti, hogy új, jövőbe mutató inspirációt és modellt jelentsen a helyi közösségek számára, sőt azokon túl.

Az ősi tudás, a technológiai innováció, az alkalmazott fenntarthatóság, a még élő szellemiséget és a kollektív tapasztalatokat ötvöző kombináció a művészet létrehozásának és megtapasztalásának új módjaként összegződik, mint az emberi evolúció és a szemlélet potenciáljának jelképe.

Jorge Eduardo Neira Sterkel különleges szabadtéri kiállítóhelyet álmodott meg Santiago Rumney Guggenheim ötletére. A környező fák lombkoronájához felkúszó galéria betonból és helyben kitermelt fából készült. Organikus formái távol állnak a hagyományos "fehér dobozoktól", amelyek a tipikus művészeti galériákhoz kapcsolunk.

Faágak adják a kiállítási területet lefedő amorf baldachin tartószerkezetét. A vékonyabb ágak által képzett hálófelület résein fény szűrődik a térbe. Változatos méretű és elrendezésű kerek ablakok jelentenek további természetes fényforrást az emberléptékű madárfészekben, ahová a romantikára vágyók biztosan szívesen be is költöznének.

Forrás: IK LAB honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások