hír

Magasház ügyben az Icomos MNB nem foglal állást, de korábbi ellenző álláspontját fenntartja


Csépé | 2017.10.09
A MOL Campus irodaház terveinek bemutatása után a Lázár János miniszter elítélőleg nyilatkozott a magasházépítésről – a világörökség miatt (is). Ennek kapcsán kerestük az Icomos Magyar Nemzeti Bizottságot, mely válaszolt is szerkesztőségünknek.

Az Icomos MNB elnöksége pénteken foglalkozott az üggyel és ez a véleménye:

Budapesten, a város sajátos morfológiai és történeti, városi-táji adottságai miatt általánosságban sem szerencsés magasházak építése – amelyekre igazából funkcionálisan sincs szükség, ezért semmi sem indokolja ennek a világörökségi helyszíneket Európa szerte veszélyeztető urbanisztikai divatnak a követését. Az ICOMOS MNB a Magyar Kormány meghívására hamarosan a budapesti világörökségi helyszínre érkező nemzetközi ICOMOS tanácsadó misszió megállapításait nem kívánja újabb állásfoglalás megfogalmazásával megelőzni. A konkrét helyszínre vonatkozóan – nem vizsgálva az oda tervezett épület építészeti minőségét – az ICOMOS MNB továbbra is fenntartja azt az álláspontját, amelyet a Kopaszi-gáti magasház építését lehetővé tévő szabályozás módosítását megelőzően, azzal kapcsolatos – a döntéshozatal során sajnálatos módon figyelmen kívül hagyott – észrevételében rögzített.

Fotó: a magasház látványa a belvárosból forrása (és további látványtervi illesztések)
 

(Érdemes észrevenni: az Icomos annak ellenére foglal el karakteres álláspontot, hogy a korábbi években az egyesület legfőbb szponzora éppen a MOL volt. Dícséretes elvhűség – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások