hír

Magyarországra jön a Solar Decathlon!


Csépé | 2017.09.22
Nemzetközi innovációs házépítő verseny rendezési jogát nyerte el az ÉMI. A Solar Decathlont kiíró Energy Endeavour Foundation és a szervezésben társult partnerek 2017. szeptember 19-én egyeztettek a magyarországi verseny 2019-es rendezéséről. Mint ismert, a magyar Odoo projekt 2012-ben hatodik lett a versenyen, több kategóriában második hellyel.

A Miniszterelnökség háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát. A 2002-ben útjára indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A nemzetközi eseményt eddig több mint tíz alkalommal rendezték meg világszerte, és minden esetben nagyszámú – százezres – nézőközönséget vonzott az építésügyi szakma és a lakosság köréből egyaránt. A versenyt kiíró Energy Endeavour Foundation és a szervezésben társult partnerek 2017. szeptember 19-én egyeztettek a magyarországi verseny 2019-es rendezéséről, valamint aláírták a Solar Decathlon Europe 2019 közös nyilatkozatát, memorandumát. A keddi esemény egyben a verseny indításának hivatalos bejelentése is volt, ettől a naptól kezdve október 31-ig jelentkezhetnek a világ egyetemei a megmérettetésre.
Az ÉMI által készített projekttervet választotta ki a nemzetközi zsűri a 2019-es Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő verseny rendezésére, így két év múlva a Társaság székhelye, Szentendre adhat otthont a világszinten ismert és népszerű eseménynek. A Solar Decathlon Europe 2019-hez kapcsolódó közös nyilatkozatot, memorandumot Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója, Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre város polgármestere, dr. Józsa János, a BME rektora és Louise Holloway, az Energy Endeavour Foundation igazgatója írta alá 2017. szeptember 19-én Szentendrén, az ÉMI Tudásközpontjában.
Az ÉMI szakmai felügyeletét ellátó Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára, Füleky Zsolt a találkozón elmondta: a magyar építészet- és építésügy eredményeként tekint az esemény rendezési jogának elnyerésére. Kifejtette: Szentendre város kiváló elhelyezkedése és megközelíthetősége mellett vonzó turisztikai és természeti adottsági miatt nagyszerű házigazdája lesz a versenynek, a BME pedig nemzetközi szinten is elismert felsőoktatási intézményként, egyetemi kapcsolatai révén, illetve a korábbi versenyen szerzett személyes tapasztalata által nagyban hozzájárul a 2019-es Solar Decathlon Europe sikeres megvalósításához. Az ÉMI NKft. több mint fél évszázados, erős építésügyi szakmai háttere, szakembergárdája, kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatai, illetve a helyszínnel kapcsolatos kiváló adottságai jelentenek garanciát egy világszínvonalú esemény megrendezésére.
Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója elmondta: a magyar építésügy meghatározó szereplőjeként az ÉMI NKft. elkötelezett abban, hogy formálja a szemléletet a tervezői, kivitelezői szakmában és az állami épületgazdák, valamint a lakosság körében egyaránt annak érdekében, hogy nem csak szép, de funkcionálisan átgondolt és minőségi módon kivitelezett, valamint olcsón fenntartható épületek készüljenek hazánkban. Éppen ezért neveztek a Solar Decathlon Europe 2019 verseny rendezési jogára, mert az esemény kiváló alkalom ennek a szemléletnek a közvetítésére és hazai köztudatban történő erősítésére. A verseny során bemutatásra kerülő innovatív megoldások pedig nem csupán az új építkezésekhez, hanem a meglévő épületállomány környezettudatos és költséghatékony felújításához, életciklusuk meghosszabbításához is adhatnak inspirációt.
A pályázatkiírók nevében Louise Holloway, az Energy Endenavour Alapítvány igazgatója a szeptember 19-i találkozón gratulált a verseny rendezési jogának elnyeréséhez. Kifejtette, a program egyik küldetése, hogy a verseny során felhalmozódott tudásbázis és a fenntartható megoldások eljussanak a tudományos szférától egészen a háztartásokig, és a felelős energiafelhasználás minél szélesebb módon érvényesüljön a mindennapokban.
Dr. Józsa János, a BME rektora elmondta, remek tapasztalatszerzés volt az intézményük számára, hogy az egyetem nevezett a 2012-es versenyre. Első magyar résztvevőként a BME csapata kiváló eredménnyel, összesítésben hatodik helyen végzett Madridban, és több díjjal is elismerték Odoo nevű projektjüket. A verseny jelenlegi célját illetően kifejtette, a megépítendő házak, pályaművek technológiáit az építész szakma mellett meg kell ismertetni a most fejlődő generációk mérnökeivel és közgazdászaival egyaránt.
Szentendre jelentős szerepével kapcsolatban Verseghi-Nagy Miklós polgármester az eseményen kiemelte: a város hagyományaiban a művészet, a kultúra és a tradíció találkozik, de innovációra is szükség van a további érdemi fejlesztésekhez. Ennek révén a verseny és az új épületek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiegészítéseként, azzal együttműködve egy XXI. századi skanzenként szolgálnák ki a hazai és a nemzetközi érdeklődést egyaránt.

Mint a 2015.ös Öko-logikus konferencián elhangzott, az ÉMI szentendrei telephelyét úgy alakította ki, hogy egy ilyen minta-falu befogadására alkalmas legyen. A szakma tehát nagy érdeklődéssel várja az eseményt!
A 2012-es versenyről itt, a ház hazajöveteléről itt írtunk (többek között)!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások