hír Boldogasszony kápolna Magyarország Makovecz Imre

Makovecz-kápolnát avattak Zalaegerszegen


sebesp | 2019.08.15

Felavatták és megszentelték Zalaegerszegen a Makovecz Imre tervei alapján készült Boldogasszony-kápolnát.

A Gébárti-tó mellett felépült új kápolna csütörtöki avatásán Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy még 2009-ben készítette el az első látványterveket Makovecz Imre. Azóta eltelt tíz év, és mostanra a Makovecz-örökség ápolását felvállaló kormányzat mintegy 100 millió forintos támogatásával készült el az egyházi létesítmény.

A Gébárti-tó környezetében összességében közel egymilliárd forint értékű fejlesztések zajlanak. Tavasszal átadták az új vízisportközpontot, hamarosan elkészül a Kézművesek Házának bővítése, szeptemberben átadják a kárpát-medencei sírjeleket bemutató fejfaparkot, továbbá kerékpárút épül, és tervezik a tó körül újabb utak, hidak és játszótér létesítését.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, arra emlékeztetett, hogy egykoron Zalaegerszegen tevékenykedett Mindszenty József későbbi bíboros, aki "jó magvető volt", ezt bizonyítja a kápolna elkészülte is. Az építmény jelképe a kereszténységnek, a hitnek, a magyarságnak, és ma is küzdeni kell, hogy ezeket az értékeinket megőrizzük – hangsúlyozta a képviselő.

A zalaegerszegi Boldogasszony-kápolnát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte fel, az átadáson részt vett mások mellett Makovecz Imre özvegye, illetve Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások