hír exkluzív pályázat

MCC Aranybika kampusz – Hajós Alfréd sosemvolt tervei


sebesp | 2022.09.25

Megújul és új szárnnyal bővül a debreceni Aranybika szálló, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány helyi oktatási központja.

A bírálóbizottság az öt érvényes pályaműből a Napur Architect Kft. pályázatát ítélte a legjobbnak, amely "építészeti szempontból valódi választ ad az MCC szellemiségének megjelenítésére", és a nyertes pályamű teremtette meg leginkább az összhatást az épített környezettel – ismertette a döntést Erhardt Gábor, a testület alelnöke.

Az MCC már 24 helyen van jelen a Kárpát-medencében a tehetséggondozás minőségi formáját megvalósító oktatási-nevelési programmal. Az általános iskolától az egyetemig hatezer diák vesz részt a programokon. Küldetésüknek tekintik, hogy olyan nagy múltú, használaton kívüli, sokszor leromlott állapotú épületeket újítsanak fel az MCC otthonául, mint például Debrecenben a patinás Aranybika szálló, amely korábban nemcsak hotelként, hanem közösségi, kulturális térként is működött.

A tervpályázat célja az egykori Aranybika szálló teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezése volt. A szálló új találkozási pontja lesz az oktatási és kulturális tevékenységnek. 

 Az Aranybika Debrecen kulturális, társadalmi életének egyik fontos központja volt a múltban és lesz a jövőben is a városközpontban – fűzte hozzá.

A polgármester szerint a városlakók nem szerették meg, nem fogadták el a szálló modern szárnyát, amelyet most le fognak bontani. Bár az eredeti épület tervezője, Hajós Alfréd nem tervezett még egy szárnyat, de az most felépül. (A régi szárny 1915-ben épült fel eklektikus stílusban, Hajós Alfréd és Villányi Lajos építészmérnökök tervei alapján.)

Erhardt Gábor, a bírálóbizottság alelnöke, az MCC építészeti műhelyének vezetője jelezte: a pályázatra hat épületterv érkezett, egy pályaművet kizártak. A díjnyertes pályamű mellett második díjat nem adtak ki, két pályázat megosztott harmadik helyezést ért el, két pályamunkát pedig megvettek. A díjakat Lánczi Péter adta át a győztes Napur Építészeti Iroda Kft. cégvezetőjének, Ferencz Marcel Ybl-díjas építésznek és a többi díjazottnak.

A tervek szerint az egykori szálló eredeti épülete teljes körű műemléki felújításon esik át, valamint az MCC oktatási programjának befogadására alkalmas új épületrész jön létre. Közterületi zöldfelület létrehozásával a tömbbelső revitalizációja is megvalósul – adta hírül az MTI.

A beérkezett hat pályázat közül egyet tartalmi okokból ki kellett zárnia a döntőbizottságnak, az Arch-Studio Kft. és a Péterffy + Dőry Architects Kft. megosztottan nyerte a harmadik díjat, illetve két pályaművet (TSPC Kft. és a Plan-Art Mérnökiroda) megvásárolnak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások