sebesp | 2016.07.12
Melbourne-ben megépítik a felhőkarcolót, amit a márciusban elhunyt Pritzker-díjas építész, Zaha Hadid tervezett.

Victoria állam hétfőn adott zöld utat a 226 millió amerikai dollárra rúgó beruházásnak. A felhőkarcoló terve Hadid utolsó munkája volt, mielőtt a világ legkiválóbb női építészének tartott tervező 65 éves korában szívrohamban elhunyt.

A sztárépítész tervei alapján Melbourne központjában épül fel az 54 emeletes toronyház. Az épületben, amelyet egyúttal idegenforgalmi látványosságnak is szánnak, 420 lakás, tízezer négyzetméternyi iroda és bolthelyiség, valamint egy kiállítótér kap helyet.

Az építészre a nyilvánosság akkor figyelt fel, amikor 1983-ban bemutatta a The Peak Leisure Club hongkongi szabadidő- és üdülési központ meg nem valósított terveit, amelyeken egyetlen egyenes vonal sem szerepelt. 2003-ban Hadid tervei alapján  készült el az első építésznő által tervezett amerikai múzeumépület, az Ohio állambeli Contemporary Arts Center Cincinattiben.

Zaha Hadid az egyedüli nő, aki 2004-ben elnyerte az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díjat. A római Maxxi épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amelyet a következő évben ismét neki ítéltek a londoni Evelyn Grace Akadémia épületéért. Tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének.

Hadid híres munkái közé tartozik a kínai kuangcsoui operaház és a londoni olimpiára épített vízi központ, a London Aquatics Centre. Németországban is több épület fűződik a nevéhez: ő tervezte többek között a Weil am Rheinben lévő tűzoltóállomást és a lipcsei BMW-központot, Ausztráliában is több épülete áll.


Forrás: InfoRádió / MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások