hír tervek szakrális épületek templom Makovecz Imre

Megépül Makovecz grandiózus főműve Budapesten?


sebesp | 2021.01.03

Az utóbbi években Makovecz Imre számos kisebb-nagyobb korábban különböző okokból elvetélt tervét vették elő, és kezdték el megvalósításukat. Egy 2015-ös kormányhatározat értelmében erre 11 milliárd forintot fordíthattak 2020-ig. Most egy minden eddiginél nagyobb templom terve került újra elő.

Makovecz Imre legnagyobb fiókban maradt munkájának, egy Budapest XII. kerületébe tervezett katedrális megépítésének a tervét ma többen is felkarolnák – állítja a HírTv.  A csatorna filmjében megszólalt többek közt Makovecz Pált, az építész fia és hagyatékának kezelője, Nagy Ervin volt országos főépítész, akinek Makovecz átadta a terveket és Melocco Miklós szobrászművész, is a katedrális megvalósításának előkészítésén tevékenykedik.

Makovecz legnagyobb álmának, a felső-krisztinavárosi Apor Vilmos térre megálmodott katedrálisnak a terve a Kossuth-díjas építész 2011-ben bekövetkezett halála óta szóbeszéd tárgya,de eddig csak álomnak tűnt. Most azonban némi mozgolódás tapasztalható az ügyben. Nagy Ervin, akinek Makovecz adta át a terveket halála előtt, az elmúlt öt évben kizárólag ezen a terven dolgozott. A hatalmas templom terveiben nagy szerepet kapnak az angyalszobrok, amelyből 200-at helyeznének el a katedrálisba. Alkotójuk, a 100 éves Melocco Miklós szerint  fontos lenne, hogy egy ilyen páratlan épület megépüljön Budapesten.

2011-ben, Makovecz Imre halála után került először napvilágra a terv, de akkor sem a kormány, sem a magyar katolikus egyház nem lelkesedett az ötletért, amelynek okát többek közt az anyagiakban is kell keresni: még ha közpénzből meg is épülhetne a sokmilliárdos építmény, az akár százmillió forintot meghaladó éves fenntartási költség az egyházat terhelné.

Makovecz Imre a huszadik századi magyar organikus építészet legjelentősebb alakjának megvalósult tervei és elméleti munkássága iránt az 1990-es években nemzetközi szinten is érdeklődés mutatkozott. Mára azonban neve a fiatalabb külföldi építészek számára teljesen imeretlenül hangzik. Ennek okát sokan abban látják, hogy később megvalósult épületeit több formalizmus ugyanakkor korunk világához kevesebb kapcsolódási pontot tartalmaznak. Mások épületeinek gazdasági realitását kérdőjelezik meg, amit a néhány évvel megépülte után korszerűtlennek minősített Hagymatikum tanuszoda, vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a piliscsabai Stephaneumból, a Makovecz-féle hungaro-Disneyland-ből való tavalyi kiköltözése is alátámasztani látszik.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások