hír kormányzat Swietlesky Várkert Bazár

Megint felújítják a Várkert bazárt több mint 700 millióból, de csak papíron


sebesp | 2015.12.08
743,3 milliós közbeszerzést nyert a Várkert Bazár felújításán eddig is milliárdokat nyerő Swietlesky-WHB konzorcium. A Várgondnokság cáfol, szerintük csak papírmunka van hátra.

Közbeszerzést nyert a Várkert Bazár felújításán eddig is milliárdokat nyerő Swietlesky-WHB konzorcium, írja a 168 óra. Egészen pontosan 743,3 millió forintot – vette észre a Red Flags nevű, korrupciógyanús ügyeket figyelő oldal. Utóbbit egyébként a K-Monitor csinálja a Transparency Magyarországgal.

A csak részben elkészült Várkert Bazárt másfél éve adta át Orbán Viktor a választások előtt, majd utána be is zárták. Azóta sem fejeződött be a felújítása, sőt, bizonyos felújított részei újabb felújításra szorulnak azóta. A most kiszúrt beszerzés a nemzetközi közbeszerzési oldalon érhető el, a Közbeszerzési Hatóság oldalán még nem. A kiírásban a munka becsült értéke 688 millió, a végleges szerződés ennél több mint 50 millióval több.

A leírásban az szerepel, hogy az összeget a Várkert Bazár rekonstrukciójára és a közlekedéssel kapcsolatos mély- és magasépítési munkákra fogják elkölteni, valamint régészeti és restaurálási feladatokra, továbbá pótmunkák megvalósítására. Így részletezik az elvégzendő munkát:

 • épületfelügyeleti rendszer részeként bérleménycsoportonkénti addicionális mennyiségi kiépítés távleolvasással elektromos, víz- és hőmennyiségmérők tekintetében – 225 db
 • gyengeáramú hálózaton belül a wifirendszer felhasználhatósága feltételeinek teljes körű kiépítése – cca. 29 006 m² lefedettség
 • kamerarendszer megvalósítása körében egyes kamerák pontosított elhelyezése – 94 db
 • épületbiztonsági rendszer keretében a behatolásjelző, beléptetőrendszer és forgóvilla kiépítése részben módosított formában – 5 épület
 • épületbiztonsági rendszer bővítéseként kaputelefonok és intercomrendszer teljeskörűen megfelelő kiépítése – 7 épület
 • erősáramú rendszer részeként további kültéri kapcsolószekrények kiépítése – 7 db
 • optikai gerincvezeték-hálózat kibővítése – 1 készlet
 • gyengeáramú hálózati rendszerben további a pénztáraknak mint további végpont(ok)nak a kiépítése bekapcsolása (vö. pénztár) – 4 db
 • gyengeáramú hálózaton belül a CATV-rendszer megfelelő kiépítése – 1 készlet
 • erősáramú rendszeren belül a multifunkcionális terem rendszere terhelhetőségének bővítése – 1 készlet
 • világítási rendszer részeként a Szárazárok színpad nézőtér-világításának kiegészítése – 40 db

A Válasz.hu felhívta az épületet fenntartó Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, Gyutai Csabát, hogy mindezt miért most, utólag építik meg, de kiderült, hogy erről szó sincs.

„Minket eddig senki nem kérdezett meg, de szívesen elmondom. A beruházás pénzügyi-műszaki lezárása zajlik, és az eredeti költségkereten belül maradtunk, nincs szó további pénzköltésről. Fizikai értelemben maguk a munkálatok már rég elkészültek, csak a jogi lezárásuk van folyamatban, ezért jelent meg a tájékoztató a honlapon. Logikus, hogy a pótmunkákra azt a konzorciumot hívtuk meg, amelyik az egész rekonstrukciót elvégezte, hiszen restaurált, felújított felületekre kellett ezeket az elemeket felszerelni. A Közbeszerzési Hatóság kétszer is kimondta, hogy az eljárás szabályos volt. A Várkert Bazár rekonstrukciója 7,4 milliárd forintba került, ez az összeg végleges, és már tartalmazza a szóban forgó munkálatokat.”

Forrás: hirpress.hu / 168óra / Válasz.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások