hír épületek Afrika fenntartható összedől Velencei Biennálé

Megkapta az Ezüst Oroszlánt a Velencei Biennálén, egy héten belül összedőlt


Csépé | 2016.06.08
A harmadik világbeli, felelős, fenntartható, szociális projektek példaértékűek manapság, és ezek között is kimagasló volt a Makoko Úszó Iskola Nigériában, tervezőjének, Kunlé Adeyeminek világhírt hozott, és a Biennálén Ezüst Oroszlánt. Tegnap összedőlt, de nem azért, amire az ember először gondol.

Mint a nigériai Naij.com jelentette, egy viharban összedőlt az épület, amely ráadásul az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) támogatásával készült. A 100 diák befogadására épült, háromszintes szerkezet tervezője Kunlé Adeyemi (NLÉ). (A magyar sajtóban is olvashattunk az épületről.) A Velencei Biennálén az épületnek egy kicsinyített változata készült el. A projektet díjazták.
A cikk arra is kitér, hogy személyi sérülés nem történt, ugyanis a 2012-ben elkészült épületet 2013-ban a nigériai kormány engedély nélküli építménynek nyilvánította, nemrég bezárták, így aztán üresen állt. A képekből ítélve az egész szerkezet alapját adó 256 hordót összetartó faszerkezet sérülhetett meg (talán elkorhadt karbantartás nélkül?).

Az Archdailyhez a mai napon eljuttatott nyilatkozatában a tervező így ír:

Három év intenzív használat és közösségi szolgálat után a Makoko Úszó Iskola első prototípusa június 7-én összedőlt. Márciusban bezárták, és a szerkezet felújításra várt. Megerősítjük, hogy nem voltak áldozatok, lévén, hogy a diákokat a főépületbe helyezték át a bezárás és a szükséges felújítás miatt. Az NLÉ iroda, a Makoko vízparti közösség és a legfontosabb érintettek már fontolgatták egy Makoko Úszó Iskola II szerkezet kifejlesztését, melyet a 15. Velencei Építészeti Biennálén jelentettek be. A projektet Ezüst Oroszlánnal ismerték el, mivel "erőteljes demostrációja annak – legyen az Lagosban vagy Velencében –, hogy az építészet ikonikus és pragmatikus módon demonstrálja az oktatás fontosságát."

Az NLÉ vezetője, Kunlé Adeyemi így fogalmazott: "Az NLÉ iroda és a Makoko közösség rendkívül hálás a sok segítségért és együttérzésért, amit az Úszó Iskolával kapcsolatos vészhírek nyomán rengeteg embertől kaptak. Örülünk hogy nincs áldozata a hirtelennek tűnő összedőlésnek. A prototípus kiszolgálta az idejét, és reméljük hogy módja lesz a közösségnek egy javított változat újrafelépítésére és más, nagyobb fejlesztésekre."


Forrás: Naij.com, Archdaily.com, NLÉ iroda, Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások