hír épületek cikk Itabu Japán Sou Fujimoto

Megkönnyebbülészeti körguggolda a természet lágy ölén


sebesp | 2013.11.09
Sou Fujimoto meghökkentő ötletein ugyan egyre kevésbé lepődünk meg – most éppen a nyilvános illemhely megújításával hívta fel magára a figyelmet a japán építész.

Lehet egy nyilvános vécé zárt, ugyanakkor mégis nyitott a környezete felé? – tette fel magának a kérdést kihívásként Sou Fujimoto. A Tokiótól keletre fekvő Itabu állomás mellé építették meg a két egységből álló új koncept-mellékhelyiséget. Míg a férfi és a mozgáskorlátozott látogatók csak egy szokványos dobozban könnyíthetnek magukon, a hölgyek két méter magas farönk-fallal körülvett 200 négyzetméteres kert közepén elhelyezett üvegdobozban intézhetik folyó ügyeiket. A remények szerint buja zöld környezet és a tiszta körlég segíti majd a használókat az ellazulásban, igaz, ha palánk fölött átkandikálni képes foltos nyakorjánok nem is élnek a vidéken, a közeli vágányokon tovahaladó gőzpöfögészeti tovalöködönc húzta kocsik utasai az üvegdoboz felé irányíthatják tekintetüket, akaratlanul is megzavarva ezzel az elmélyült pillanatokat.

Nem tudhatjuk, hogy Fujimotonak a nyilvános illemhelyet még nyilvánosabbá tevő újítása mennyire lesz világhódító, de az esetleges sikertelenség sem kell, hogy a japán építész kedvét szegje, hiszen mint azt jelen iromány is jól mutatja, a magyar nyelv egykori, még oly sikeres megújítói is kudarcot vallottak egynémely ötletükkel.

Képek: Iwan Baan

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások