hír Hauszmann-terv Iparművészeti Lechner Széchényi-könyvtár

Megújul az Iparművészeti – új szárnnyal –, az Országos Széchényi Könyvtár pedig marad ahol van


sebesp | 2016.06.10
Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójáról döntött a kormány – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. Felépül egy új szárny is. Az is kiderült, hogy a a Széchényi-könyvtár jelenlegi épülettömbje mégis alkalmas a könyvtár funkcióra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy a június 3-i kormányülésen Balog Zoltán miniszter előterjesztése nyomán 25 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy 2019-ig az épület megújuljon (az Üllői úti főépület és a Kinizsi utcai szárny) és a megújítás mellett Lechner Ödön 120 éves rajzai alapján egy korábban meg nem épített új szárnyat is felhúznak az épülethez.

Megerősítette a kormány a Szent György tér nyugati oldalának beépítéséről szóló tervpályázat szándékát (hamarosan kiírják a pályázatot)-

Döntöttek arról is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépülete marad a Budavári Várpalotában (a Krisztinavárosi, F szárnyban), teljesen felújítják az épületet, korszerűsítik, egy új raktárbázisa pedig a városon kívül épül meg.
A korábbi, Palotanegyed-beli elhelyezési terveket sem vetik el, az Eszterházy- és Károlyi-palotákban, amennyiben a Magyar Nemzeti Múzeumnak vannak fejlesztési elképzelései, akkor a kormány kész támogatni az intézmény terjeszkedését.

(Korábban arról volt szó, hogy új Nemzeti Könyvtár épül a Palotanegyedben.)

A sajtótájékoztató felvétele itt megtekinthető (egyébként a négy szuperkórházról is szó volt – a szerk.), a 39. perctől van szó az Iparművészeti Múzeumról és a Hauszmann-tervről:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások