hír díj épületek cikk Mies van der Rohe díj

Megvannak a Mies van der Rohe-díj idei nyertesei


Ware-Nagy Orsolya | 2024.04.30

A Mies van der Rohe Alapítvány és az Erópai Bizottság bejelentette az idei díjazottakat. A két művet összesen 362 pályázat közül választották ki. A díjátadó ünnepség május 14-én lesz a barcelonai Mies van der Rohe Pavilonban.

Georg Häusler, az Európai Bizottság kulturális, kreatív és sport ágazatának igazgatója, valamint Fréderic Druot, a 2024-es zsűri elnöke kihirdette az Európai Unió Kortárs Építészeti Díjának 2024-es nyerteseit. A zsűri szerint az építészet jelentősége abban áll, hogy képes elősegíteni a gondolkodásmód és a megszokott hozzáállás megváltoztatását – emellett az inkluzivitás fontosságát is hangsúlyozták. A két díjazottat, amelyet idén 362 projekt közül választottak ki, május 14-én fogják ünnepi keretek között bemutatni, ekkor rendezik az EUMies-díj napját, amely a Barcelonai Építészeti Hetek nyitóeseménye lesz. 

Az Építészeti díj idei nyertese a németországi Braunschweigi Műszaki Egyetem campusán található tanulmányi pavilon, Gustav Düsing és Max Hacke berlini építészek munkája. Az épület megkérdőjelezi a fenntarthatóságról alkotott elképzeléseket és a benne rejlő korlátokat, befogadó és játékos környezetet teremt a tanuláshoz, az együttdolgozáshoz és közösségi programokhoz, miközben építészeti formálásában nyoma sincs megalkuvásnak, részleteiben pedig gondosan kidolgozott. Gustav Düsing és Max Hacke 2015-ben alapították irodájukat, és még ugyanebben az évben megnyerték a tanulmányi központra kiírt tervpályázatot. Ők az EUmies Awards Építészeti Díj eddigi legfiatalabb nyertesei.

A Feltörekvő Építészeti díjat idén a barcelonai Gabriel García Márquez Könyvtárért ítélték oda, tervezői Elena Orte és Guillermo Sevillano.  A könyvtár a város léptékét követi, a környezetet új külső és belső közösségi terek nyitásával gazdagítja. A faépítmény nagyszabású és emberi léptékű terek sorozatából áll, amely hívogatja a környéken lakókat, kellemes légkört biztosít tanuláshoz, csapatmunkához és közösségi tevékenységekhez. A tervezők alapos részletkidolgozással és odafigyeléssel aknázták ki a könyvtár funckiójában rejlő lehetőségeket. Elena Orte és Guillermo Sevillano 2005-ben alapították irodájukat, a SUMA Arquitecturát, és 2015-ben nyerték meg a könyvtár tervpályázatát.

A döntős és nyertes alkotásokban közös, hogy a kortárs építészet útjait vizsgálva szembenéznek a fenntarthatóság, a társadalmi egyenlőség, a technológiai fejlődés, az egészség és a jólét kérdéskörével, szem előtt tartják a kultúra megőrzésének, az ellenállóképességnek és alkalmazkodásnak fontosságát, miközben a gazdasági életképességet és a globalizációt is figyelembe véve etikus megközelítést mutatnak ideológiai és pragmatikus szempontból is.

Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős biztos a következőket mondta: „Az építészet nemcsak európai kultúránknak, hanem a fenntartható fejlődésnek és az emberek jólétének is alappillére. A 2024-es EU Kortárs Építészeti Díj – Mies van der Rohe-díj nyertesei is ezt bizonyítják. Munkáik az Új Európai Bauhaus elveit tükrözik, a zöld átmenetet közelebb hozzák, és az emberek mindennapjainak részévé teszik. Szívből gratulálok az építészeknek és munkatársaiknak, akik e törekvések mögött állnak!”

Forrás: sajtóközlemény – EUMies Awards

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások