hír exkluzív cikk bulgária EECFA EPI

Mennyire érintette a járvány a bolgár lakáspiacot?


buildecon | 2020.09.17

A bolgár lakástranzakciók 27,8%-kal csökkentek 2020. 2. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az EECFA bolgár kutatóinak elemzése.

A bolgár építőipart, különösen a magasépítést, nem érintette olyan súlyosan a COVID-19 válság, mint más szektorokat, azonban a 3 hónapos vészhelyzetben (március 13. és május 13. között) az építőipari termelés volumenindexe átlagosan 16,9%-kal esett vissza. Júniusban az építőipari termelés 4,3%-kal volt alacsonyabb. De a már megkezdett lakás és nem-lakás projektek finanszírozása biztosított, és várhatóan időben el is készülnek. Az elmúlt évek során felgyülemlett elkezdett projektek pedig megvalósulni látszanak: 3660 lakás készült el 2020. 2. negyedévében (56%-kal több, mint 2019. 2. negyedévében). A gazdasági bizonytalanság viszont ideiglenesen jegelte a lakásbefektetők érdeklődését. Az engedélyezett lakások 2020. 2. negyedévében 29,9%-kal csökkentek, míg a megkezdett lakások tekintetében a csökkenés nem volt olyan drasztikus (-15,6%). A következő hónapokban fog kiderülni, hogy a bolgár lakáspiac mennyire van kitéve a COVID-19 válságnak. A munkanélküliségi ráta 2020. 2. negyedévében elérte az 5,9%-ot, mely 1,8 százalékponttal több, mint 2019 végén. Középtávon a jövedelemveszteség tükröződik majd az emberek lakásvásárlási szándékában, mely visszavetheti a lakásvásárlásokat.

A vészhelyzet korlátozta a lakástranzakciókat és a bizonytalanság is arra késztette a vásárlókat, hogy ideiglenesen felfüggesszék vásárlási szándékukat. Emiatt a teljes lakástranzakciók száma Bulgáriában 2020. 2. negyedévében 27,8%-kal csökkent 2019. 2. negyedévéhez képest. Szófiában, amely a piac legnagyobb szeletét adja (kb. 15%) a csökkenés kisebb volt (-7,6%).

Nyáron a vásárlók fokozatosan visszatértek a piacra, de bár számottevőbb árcsökkenésre számítanak, az eladók még mindig vonakodnak ezt az áldozatot meghozni. A minőségi ingatlanok hiánya pedig a nagyvárosokban még mindig a kínálati oldalnak kedvez és az árszintek szinte változatlanok 2020 elejéhez képest. Rövid távon az ingatlanok iránti keresletet 3 fő tényező segítheti:

  1. A növekvő munkanélküliség ellenére nem látszik jövedelemveszteség azok körében, akik lakást szerettek volna venni a COVID-19 válság kezdete előtt.
  2. Az elmúlt 5 hónapban a jelzálogkölcsönök kamatlábai stabilak voltak, és 2020 júliusáig az átlagos kamatláb elérte a 2,89%-ot, megközelítve a történelmi mélypontot (2,85%). A vészhelyzet idején a pénzügyi intézmények sokkal szigorúbb követelményeket támasztottak, figyelembe véve az érintett gazdasági ágazatokat. A bankok rendelkeznek a szükséges likviditással mind az építőipari vállalkozók mind a lakásvásárló családok projektjeinek finanszírozásához. A Bolgár Nemzeti Bank adatai szerint a nyújtott hitelek összege stabil maradt, kivéve a 2020. májusában bekövetkezett jelentős esést amikor is az új lakáshitelek csaknem 28%-kal csökkentek 2019. májusához képest.
  3. Az ingatlanbefektetés népszerű és jól jövedelmezhet, különösen, ha az építkezés befejezése előtt történik.

A lakóingatlan-piac egyik szegmensében észrevehető fellendülés tapasztalható: a járvány miatt az emberek több szabadságra és friss levegőre vágytak, így megnőtt a kereslet a családi házak iránt a nagyvárosok agglomerációjában vagy azok 30 km sugarú körzetében.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség,
mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító Eltinga együttműködése.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások