hír épületek Budapest KÖZTI Liszt Ferenc Repülőtér

Miért épül egy szürke doboz a SkyCourt elé?


sebesp | 2020.05.20

Bővíti csomagosztályozó kapacitását a Budapest Airport, így a ferihegyi repülőtéren a nyártól már a legmodernebb technológiával vizsgálják át az induló utasok feladott poggyászait.

Kétezer négyzetméterrel, 50%-kal növelik meg a SkyCourt alatt lévő csomagosztályozó területet azzal, hogy a forgalmi előtéren új épületrészt alakítanak ki, amely igény szerint tovább bővíthető. A kivitelezést februárban kezdték el, és várhatóan nyárra készül el.

A Budapest Airport az új csarnok építésével párhuzamosan a csomagrendszer átvilágító berendezéseit is a jelenleg elérhető legjobb eszközökre, az európai uniós irányelvek szerinti "Standard 3" megfelelésű átvilágító berendezésekre cseréli. Ennek segítségével a poggyászok tartalmáról háromdimenziós képet is lehet alkotni az átvizsgálás során.

Bár a koronavírus-járvány komoly kihívások elé állítja a repülőtér üzemeltetőjét, bizonyos fejlesztések nem állhatnak le, hiszen az élet előbb-utóbb visszatér. Az új épület a nyári szezonra készül el, szeptember végétől pedig már az új átvilágító berendezések segítségével ellenőrizhetik a poggyászokat. – írta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bár a bővítés szükségszerűségét nehéz lenne vitatni – hacsak nem a járvány miatt vélelmezhető visszaesés okán –, elhelyezkedésével a látványtervek tanúsága szerint az új szürke doboz nem kifejezetten válik majd a KÖZTI tervei alapján épült  SkyCourt építészeti megjelenésének előnyére.

Rolf Schnitzler, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének vezetője Facebook-oldalán közzétett levelében korábban azt írta: a repülőtér kínálatából április végéig 2,5 millió ülőhely-kapacitás tűnt el, és várható, hogy a Malév csődje után felépített, 153 célállomást kínáló menetrendből több összeköttetés is elvész. Ebben a helyzetben a Budapest Airport több beruházását is elhalasztja, arra koncentrál, hogy a járvány után visszaépítse a turistaforgalmat.

A ferihegyi repülőtér nyitva marad, gazdálkodása stabil, így a járvány után folytatni tudja a felfüggesztett beruházásokat. Az elmúlt két évben a Budapest Airport 45 milliárd forintot fordított repülőtér-fejlesztésre, a következő 4-5 évben pedig további 275 milliárd forintnyi beruházást tervez erre a célra. 

Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások