hír épületek

Mi újság a Budai Várban? Alapkő, falkutatás, tervek...


Csépé | 2016.05.20
Letették a Lovarda alapkövét, elkezdték a Szent István-terem falkutatását, kibelezve a Kármelita kolostor, lassan elkészül a mélygarázs – helyszíni jelentés a Budai Várból. És hírmorzsák a tervekről.

Pénteken Tuzson Bence és L. Simon László államtitkár Nagy Gábor Tamás polgármesterrel letette a hauszmanni Lovarda alapkövét, a tervek elkészültek, indul az építés. A helyszínen látható, hogy a mélygarázs már elég jó készültségű, burkolási munkák folynak. A mélygarázstól a Vár udvarszintjére vezető lépcső is majdnem kész, a felvonókat még szerelik. A mélygarázs tetején helyezték el az alapkövet. Az ünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára az elmúlt fél évszázad legnagyobb budapesti műemléki felújításának nevezte a Vár egy évtizedes megújítását („mely elhúzódhat másfél évtizedre is”). A Lovarda építése júniusban indul.
Az ünnepség után a valamikori Szent István-terem helyén mutatták be az ott elindult kutatást, és a nem kevés eredményt. A korábban is elmondottakon túl a helyszínen a falkutatás volt megtekinthető, a fal 1:1 arányú tervrészlete a falon, és a rekonstrukció egyes tárgyait – így fémszellőző, parketta, textil stb. elemeket.
A Nemzeti Galéria előtt egy – nem biztos hogy a legodaillőbb – kerek pavilonban a Nemzeti Hauszmann Tervet bemutató kiállítás nyílik pár napon belül – ennek egy kivonatos része az Oroszlános kapu előtti építkezést takaró paravánokon már látható magyar és angol nyelven. Míg kicsit odébb, a karmelita kolostor átalakítása gőzerővel zajlik. A bejáratánál a Zoboki és Demeter Építésziroda (ZDA) látványtervei megtekinthetők, míg a sokak izgalmát kiváltó korlátot pest felől még deszkázat is takarja a teleobjektívek elől.
Úgy tudjuk, a Főőrségi épület tervezése is zajlik, Potzner Ferencék vezetésével, a Palota udvari szintjén étterem lesz, ennek mezzanin szintjén és (összenyitott) tetőterében az épület és az őrség történetét bemutató kiállítás; lent a konyha és vizes helyiségek. A Stöckl lépcső kiviteli tervei is elkészültek már, ez a régitől talán csak korszerű világításával fog eltérni. Innen, a Csikós-udvar szintjéről lift és zárt (a várfal mögötti) lépcső visz le a Vár lábához, a Palota út szintjéig. Hírek szerint több mélygarázs (Szabó Ilonka utca, Lovas út) építése előkészítés alatt van, illetve az MVM Villamos Teherelosztó is meg fog újulni, de funkciója, illetve hogy valóban a Levéltárhoz kerül, még nem eldöntött.

A Lovarda újraépítése, Főőrségi épület és Stöckl lépcső újraépítése, Tabáni lépcső- és liftpavilon építése, királyi palota déli összekötőszárny műemléki helyreállítása tervezői: építész felelős tervező: Potzner Ferenc (Közti Zrt.) építész: Potzner Ádám, Bérczes László, Borbély András, Farkas Dániel, Masznyik Csaba, belsőépítész: Baliga Kornél (Korinterni Bt.), Csővári Linda, Demeter Ágota(FLÓ Architects). Szakági tervezők: Horváth László, dr. Birghoffer Péter, Arató Éva, Kauser Tibor, Pölöskei Tamás, Mészáros János, Gurubi Imre, Becker Ádám, Váczi Péter, Szabó András, Vásárhelyi Balázs, Oltvai András, Oltvai Tamás, Ritzl András, Máramarosi András, Kajtán László, Szalay Ákos
Szent István terem rekonstrukciójának vezetője: Rostás Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese, művészettörténész.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások