hír exkluzív Lázár János Ékm

Miért rúgták ki Vukoszávlyev Zoránt a helyettes államtitkárságból?


Csépé | 2023.10.26

A Magyar Közlöny legfrissebb számából derült ki, hogy felmentették Vukoszávlyev Zoránt, az ÉKM helyettes államtitkárát a tisztségéből. A felmentés azonnali hatályú és Lázár János javaslatára történhetett, de Orbán Viktor mentette fel a helyettes államtitkárt méghozzá azonnal, október 25-i dátummal – írta az Index. Mit mond az érintett?

"Részletes indoklás nincs a dokumentumban, nem tudni egyelőre, hogy miért kellett távoznia Vukoszávlyevnek." – teszi hozzá a hírportál. Tudvalevő, hogy felsővezetők váltásakor indoklást nem kell és nem is szokás adni, és legtöbbször azonnali hatállyal történik a személycsere, valamint természetesen a kormányfő írja alá a felmentést.

"Szakmailag rendben volt" a helyettes államtitkár munkája, mondta el lapunknak az érintett. Korrektül, helyesen végezte a munkáját, jelen volt a műemlékvédelem szakmai konferenciáin, a szakmai szervezetekkel, a tudományos élet képviselőivel tartotta a kapcsolatot, társadalmi eseményeken megjelent, összhangban a magyar építészeti törvény kívánalmaival. A nemzetközi kapcsolatokban is hitelesen képviselte a magyar álláspontot. Helyettes államtitkársága alatt erős volt a szakma képviselete, jó irányban mentek a dolgok, és valószínűleg ez ezután is így lesz. A történeti értékeket és a közösségi értékeket harmonikusan tudta képviselni, és az épületek használatának és értékeinek igényeit is összhangban tudta képviselni.

"Tehát személyes okok állnak a személycsere mögött?" – kérdeztük, amit Vukoszávlyev nem kívánt kommentálni, de feltételezzük, mivel nem közös megegyezéssel távozik, nem járunk messze a valóságtól.

Rákérdeztünk arra is, hogy a bulvársajtót megjárt Hadik lovasszobor ügye szerepet játszott-e eltávolításában, de ezt cáfolta, és kiemelte: a lakossággal, a társadalommal való együttműködés fontos volt számára, ahogy a Hadik-ügy is lakossági panaszra indult.

Vukoszávlyev Zorán folytatja szakmai, tudományos, oktatói munkáját – sokak örömére, tesszük hozzá.

 

Frissítés 

Az Index kérdésére a minisztérium is reagált. „Teljesen új szabályozási keretrendszer készült a tárcánál és ehhez pedig teljesen más szakemberre van szükség” – így indokolta Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese. Így fogalmazott: "a műemlékvédelem fontos változások előtt áll, ennek egyik állomása volt kedden az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtt ismertetett törvényjavaslat, amely a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szól. Ebben szerepel például olyan műemlékvédelem alatt álló ingatlanok, így például kastélyok és kúriák – szigorúan ellenőrzött formában történő – magánkézbe adása, amelyeknek felújítására az állam nem tud költeni."

Hozzátette még: „A műkincsvédelem területén jóval elmaradunk a környező országokhoz képest. Ez az egész átalakítás más szakmai tudást igényel, azaz olyan emberre van szükség, aki az akadémiai tudás helyett jóval gyakorlatiasabb tudással rendelkezik” – mondta az Indexnek Csepreghy Nándor, aki kérdésünkre elárulta: már vannak jelöltek, „Lázár János miniszter fejében 4-5 név fogalmazódott meg”. Kérdésünkre, hogy ők milyen területről érkezhetnek, a miniszterhelyettes úgy válaszolt, hogy akár Vukoszávlyev Zoránhoz hasonlóan az építészet területéről is, de ebben az esetben is a már fentebb említett, gyakorlatiasabb gondolkodással kell rendelkeznie.

Az Index cikke itt olvasható.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások