hír

Milliárdokból épülhetnek új Makovecz-épületek


sebesp | 2015.12.30
A kormány Makovecz Imre Emlékközponttá alakítaná a Városkúti úti műteremházat, elindítaná a Makovecz Imre Pályázati Alapot és akár meg is valósítana több Makovecz-projektet – olvasható a Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozatban. Minderre több mint 11 milliárd forintot fordítanának 2020-ig.

Makovecz Imre életműve olyan kulturális és nemzeti értéket képvisel, amelynek megóvása, gondozása kiemelten fontos, ennek érdekében Makovecz Imre születésének 80. évfordulójára tekintettel kiemelt feladatként kezeli a Makovecz Imre hagyatékáról való gondoskodást, és életművének a jövő nemzedékkel való megismertetését – olvasható a 2011-ben elhunyt építész életművének gondozásáról szóló határozatban.

A dokumentum szerint a kormány a Városkúti út 2. szám alatti műteremházat Makovecz Imre Emlékközponttá alakítaná át.

Az emberi erőforrások miniszterének azonnali határidővel – a nemzeti fejlesztési miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia elnökének bevonásával – meg kell vizsgálnia meg az épület megszerzésének feltételeit, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával át kell tekintenie a Makovecz Imre Alapítvány működésében való állami szerepvállalás lehetőségét.

Lázár Jánosnak március 31-ig meg kell tennie a szükséges intézkedéseket annak érdekében is, hogy a Makovecz-életművet a Magyar Értéktárba felvegyék. Szintén március 31-i határidővel a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ bevonásával az építész egyes alkotásainak műemlékké nyilvánítása érdekében is intézkednie kell.

A határozatban az is szerepel, hogy oktatási segédanyagot kell elkészíteni Makovecz Imre településfejlesztési-épülettervezési modelljének minél szélesebb körű alkalmazása érdekében 2017. december 31-ig. A rendszer kialakítására, működtetésének megalapozására 2018 és 2020 között évente 30 millió forintot ad a kormány.

Lázár Jánosnak a Makovecz Imre életművét képező egyes ingatlanokkal kapcsolatban az épületek funkcionális felhasználásának felmérése érdekében megelőző vizsgálat elvégzéséről is gondoskodnia kell 2016. május 31-i határidővel. A megvalósításra és további előkészítésére legfeljebb 500 millió forintot adna jövőre a kormány.

A Miniszterelnökség vezetőjének a határozat szerint ki kell dolgoznia az épületek felújításával, megvalósításával kapcsolatos intézkedések ütemtervét is, illetve 2016 június végéig javaslatot kell tennie a nem, vagy funkcionálisan nem megvalósítható művek 3D-ben való fotorealisztikus digitális feldolgozására, terjesztésére.

Létrehoznák egy munkacsoportot a Makovecz Imre Pályázati Alap elindítására és annak megvizsgálására, hogy melyek azok a Makovecz Imre életművébe tartozó projektek, amelyek megvalósítása a hazai költségvetés, illetve uniós források terhére megvalósuló programok keretében lehetséges – olvasható még a határozatban.

A munkacsoport megalakítására 2016. január 31., a Makovecz Imre Pályázati Alap elindítására július 31. a határidő. A határozatban felhívják a nemzetgazdasági minisztert, hogy a feladat teljesítését követően jövőre biztosítson legfeljebb 5,5 milliárd forintos forrást, majd 2017 és 2020 között évente további legfeljebb 1,4 milliárdot adjon a megvalósításra.

Forrás: hvg.hu / MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások