hír Ferdinánd Tisza-tó

Mire jó a kerékpáros centrum, ha nem lehet rajta biciklizni? Miért ne lehetne?!


sebesp | 2016.08.20
Kevesebb mint egy éve adtuk hírül, hogy elkészült az ország legnagyobb kerékpáros centruma. Több sajtóorgánum arról adott hírt, hogy a bicikliseknek készült Tisza-tavi attrakció balesetveszélyes, így csak gyalogosokat engednek fel a kilátószinten épült hungarikumboltig. Mi igaz a hírről és a hungarikumboltról?.

Sallay R. Benedek ellenzéki képőviselő nyomán jelent meg a Népszabadság híre, mely szerint: "Nem lehet felbringázni a Tisza-tavi Karékpáros Centrum kilátójába, kordonnal zárták le az épületben a vadonatúj kerékpárutat.(...) Az eredeti koncepció az volt, hogy egy szokásos kerékpárkölcsönző helyett egy különleges kerékpáros kilátót alakítanak ki, ezért betonkacskaringókból egy olyan kerékpárutat építettek, amely felvezet egészen második emeletig. A kilátószinten egy hungaricumboltot is nyitottak.
A bolt forgalma azonban nem pöröghetett fel, mert balesetveszély miatt kizárólag gyalog lehet felmenni az amúgy szerény panorámával rendelkező biciklis kilátóba."

Az üzemeltető a hírt már másnap cáfolta, ám ezt – kutatásunk szerint – semelyik sajtóorgánum nem vette át, miszerint: "a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum   nincs és nem is lesz lezárva sem a biciklisek, sem más idelátogató turisták elől. A hivatkozott rámpa járható kerékpárral is. A forgalom biztonságos szervezése érdekében ezt kollégáink segítségével (irányításával) tehetik meg a látogatók, mely kizárólag a résztvevők érdekét és fokozott biztonságát szolgálja.
A kordon mindössze azt jelzi, hogy csak az üzemeltető szakembereinek közreműködésével használható a kerékpáros kilátó.
Emellett szeretnénk megerősíteni, hogy az épületben nincs Hungarikum bolt."

A tervezőktől (a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.) azt is megtudtuk, hogy a cikkben jelzett beruházási összeg sem valós. Valamint a szerzői jogukat is megsértették mindazok, akik az épületről azt bemutató fotókat közöltek a szerzők feltüntetése nélkül. A rámpán pedig konkrétan azért korlátozták a forgalmat, mert a viszonylag meredek és ívelt rámpán kisgyerekek biciklivel eleshetnek (főleg a környező, alföldi tájhoz szokott gyerekek), ha felnőtt nem ügyel rájuk. A legfelső szinten pedig nem kilátó van, hanem egy gyönyörű panorámájú kávézó, ahol érdemes leülni annak, aki arra jár, és gyönyörködni a Tisza-tóban.

Forrás: nol.hu

Kiegészítés, korrekció: a szerk. Cáfolat: MTI OS

Korábbi cikkünk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások