sebesp | 2020.01.23

Autómentes áruház, zöldbe csomagolva a Mariahilfer Strasse végén.

Több mint 100 fa díszíti majd az IKEA új, parkolóhelyektől mentes belvárosi üzletének rácsos homlokzatát Bécsben. Az osztrák fővárosban építés alatt álló autómentes IKEA boltot a helyi Querkraft Architekten stúdió tervezte, hogy a "radikálisan megváltozott vevői és mobilitási viselkedésre" próbáljon választ adni. Az IKEA Vienna Westbahnhof a kézzel fogható helyben vásárlás helyett a kiválasztást követő napi kézbesítési szolgáltatást fog nyújtani ügyfeleinek.  Ennek alapját az adja, hogy a helyszín gyalogosan vagy tömegközlekedéssel könnyen elérhető, autóval viszont annál nehezebben.

Az utóbbi néhány évben tapasztalható gyökeres változások eredményeként a vásárlók egyre nagyobb hányada részesíti előnyben az online beszerzési forrásokat, melyek otthonukba szállítják a megvásárolt termékeket. A Bécs belvárosában élő emberek körülbelül kétharmadának nincs is már autója, tömegközlekedéssel járnak, sétálnak, bicikliznek. Az IKEA Vienna Westbahnhof az ilyen módon megváltozott szokásokat szándékozik kiszolgálni.

Az IKEA úgy véli, a Querkraft Architekten óriás könyvespolcszerű rácsszerkezete, és annak 4,5 méter mély homlokzati zónája, amely teraszok, nyitott terek és kibővített helyiségek kompozíciójából áll, az átláthatóságot és rugalmasságot fogja szolgálni.

A tervben három különféle bejárat is szerepel, amelyek az ügyfelek különböző vásárlási módjait támogatják, kezdve a rövid, spontán látogatástól a hosszabb, előre tervezett bevásárlóutakig.

Az üzlet rácsszerű struktúrájának másik kulcsfontosságú oka az, hogy az épületnek a fák növekedéséhez is teret kell biztosítania minden egyes szinten. Az elképzelések szerint ily módon legalább 160 fát tudnak majd elültetni, és előzetes számítások szerint az épület hőmérséklete legalább két Celsius fokkal alacsonyabb lesz városi környezeténél, miközben elősegíti a környezet levegőjének tisztítását is. Ezen túlmenően azt remélik, hogy az áruház belső átriumával és tetőkertjével a bécsiek új ikonikus találkahelyévé válik majd.

Forrás: IKEA

(A querkraft építésziroda egyik projektjét bemutattuk a Metszet 2019/6. lapszámában. A lap itt előfizethető. – szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások