hír cikk buildecon eecfa ELTINGA

Mit várhatunk az EECFA kelet-európai építési piacán 2022-ig

EECFA Elemzés 2020 Tél


buildecon | 2020.12.16

A régió egészének építési piacát Törökország húzza le. A magasépítés csökkenése jóval a világjárvány kitörése előtt megkezdődött az EECFA keleti régiójában és 2020 is várhatóan negatív lesz.

2021-től ugyan kezdődhet fellendülés, de az előrejelzési időszakban nem várható a 2018-as szint elérése. A régió mélyépítése tavaly jelentősen visszaesett, és az EECFA idei forgatókönyve is további csökkenés. 2021-től ez a piac pozitívra fordulhat, és 2022-re is bizakodóak az EECFA kutatói. Az előrejelzések szerint a keleti régió teljes építési piaca a következő 2 évben körülbelül 3%-kal fog növekedni.

Oroszország
Idén számos negatívum érte az orosz építőipart és a gazdaságot, mint például az olajár csökkenése, az év elején a rubel leértékelődése, valamint a járvány és az ezzel járó korlátozások. Ez a reáljövedelmek hatalmas csökkenését, a befektetési légkör romlását és az üzleti tevékenység visszaesését okozta. Így vagy úgy, szinte az összes építési szegmens érintett volt és az év végéig a teljes orosz építési piacon 5,8%-os csökkenés várható. Mindazonáltal ez jobb, mint az EECFA 2020-as nyári előrejelzése; a kormány gazdaságélénkítési terve ugyanis meglehetősen hatékonynak bizonyult, lehetővé téve az előrejelzés javítását. Az építőipar növekedése visszatérhet már 2021-ben (+0,3%), és 2022 végére egy magabiztosabb pozitív dinamikára számíthatunk (+4,1%) az állami támogatás és az nagy infrastrukturális projektek elindítása miatt.

Törökország
A COVID-19 március 11-i megjelenése után a török gazdaság 3 hónapig szenvedett. A bevezetett intézkedések az ipari termelés, ezen belül az építőipar, és a GDP jelentős csökkenését okozták. A legtöbb intézkedés feloldása és a három állami tulajdonban lévő bank kedvezményes hiteleket kínáló támogatásának bevezetése 2020. június 1-jén fontos ösztönzést jelentett a gazdaság és az építőipar számára. A lakásügyletek júliusban bekövetkezett történelmi csúcsával együtt a megkezdett építkezések is kezdtek nőni, bár szinte minden szegmensben nagy hátralékok vannak. Jövőre az építőipar számára a legnagyobb fejfájást a növekvő infláció és építési költségek jelentik majd (a török líra leértékelődése miatt).

Ukrajna
Idén az építőipar negatív tendenciát mutatott a tavalyihoz képest. A 2020. 1. negyedévében bekövetkezett relatív növekedés után a 2. negyedévben jelentős csökkenés következett be, melyet fokozatos javulás követett a 3.-4. negyedévben. Névlegesen a 3. negyedév végén az építési piac elérte a tavalyi mutatókat az elvégzett munkák mennyiségét illetően, de az inflációt figyelembe véve a csökkenés még így is 2%. A tavalyi év hasonló időszakában az építési piac 23,5%-os növekedést mutatott. Az idei év legfontosabb negatív tényezői a COVID-19 válság és az Állami Építészeti és Építésügyi Felügyelőség reformja, amely szinte egyidőben kezdődött a kora tavaszi karanténnal. A lakásépítés volumene visszaesett a csökkenő lakossági jövedelmek és az építési engedély megszerzésével járó bonyodalmak miatt. A mélyépítés jól teljesített egy célzott állami programnak és a Covid Alapból származó pénz egy részének a mélyépítésbe történő átirányításának köszönhetően.

____________

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2020 Winter

Elérhetőség: www.eecfa.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások