színkép | 2023.09.26

Javaslattétel a szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetésére.

Mőcsényi Mihály (1919-2017) Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnök, tájépítész, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozója, az önálló Tájépítészeti Kart létrehozó egyetemi tanár.

A róla elnevezett díj célja olyan, a szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetése, akik széles látókörű, innovatív munkásságukkal hozzájárultak a Mőcsényi Mihály által képviselt szellemiség továbbörökítéséhez.

A javaslattétel határideje: 2023. október 15. (vasárnap) 23 óra 59 perc

A díjról

A Mőcsényi Mihály-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni tájépítészeti alkotói, oktatói és szakpolitikai-szemléletformáló tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható annak, aki Mőcsényi Mihály szellemiségének megfelelően végezte vagy végzi munkáját.

Az emlékéremmel, a KSH által a Hivatalos Értesítőben a tárgyévet megelőző évre vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset nyolcszorosának megfelelő összegű pénzjutalommal és az adományozást igazoló oklevéllel járó díjból évente egy adományozható és az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg.

A díj átadására december 16-án, ünnepélyes keretek között kerül sor.

A díjat 8 tagú szakmai bírálóbizottság javaslata alapján Lázár János építési és közlekedési miniszter adományozza. A Mőcsényi Mihály-díj szakmai bíráló bizottságának elnöke Lánszki Regő építészeti államtitkár.

Bővebb információ e-mailen és a díj weboldalán.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások