hír design trend medence kert környezet

Modern design és fenntarthatóság

Medencefedési trendek 2023-ban


MagócsiAnikó | 2023.04.19

Világszerte egyre többen döntenek úgy, hogy medencét építenek a kertjükbe. Hazánkban is egyre népszerűbbek a kerti medencék, és a szakértők szerint ez a tendencia a következő években tovább fog emelkedni. Az új medencékkel együtt folyamatosan növekszik a korszerű és praktikus medencefedés iránti igény is.

Okos megoldások

A medencefedések területén is egyre inkább utat törnek az okos megoldások. Applikáción keresztül is lehetővé vált az automata nyitás és zárás, így könnyedén lezárhatjuk a medencénket, például egy hirtelen zivatar vagy szélvihar esetén. Ezek a kényelmi funkciók még tovább fokozzák a komfortérzetet, és megvédik medencét az időjárás viszontagságaitól.

Környezettudatosság

Bár saját medencét építeni nem számít környezettudatos választásnak, a vízválság és a fenntarthatóság szempontjai erre a területre is begyűrűztek. Azok számára is fontossá vált a környezeti lábnyomuk minimalizálása, akik mégis e mellett döntenek: egyre nagyobb jelentőséget kap a mérsékelt vízfogyasztás és a környezetkímélő megoldások alkalmazása a medencehasználat során. Medencefedéssel csökkenthető a vízveszteség, ugyanis ez a technika megtartja a meleget, így a páraveszteség is sokkal alacsonyabb lesz. Kevesebb szennyeződés kerül a vízbe, így a tisztításhoz szükséges  vegyszerhasználat is a felére redukálható. Ráadásul azok a medencefedések, amelyek napelemekkel működnek vagy újrahasznosított anyagokból készültek, tovább csökkentik a beruházás ökológiai terhelését.

Esztétika a funkcionalitás mellett

Egy jól megtervezett medencefedés lehetővé teszi, hogy a medence környezete harmonikusabb legyen az otthonunk többi részével. Az egyszerű, letisztult megjelenésű megoldások tökéletesen illeszkednek a modern építészeti stílusokhoz, és egy egységes, vonzó megjelenést nyújtanak az otthonunk számára. A könnyen eltávolítható medencefedések emellett nagyban megkönnyítik a medence tisztítását és karbantartását.
„Az ingatlanárak emelkedése miatt az utóbbi néhány évben kisebb lett a kertek mérete, így a régebben népszerű magas és középmagas fedéseket felváltották az alacsony és ultraalacsony méretűek, amelyek nem dominálják a teret és zavarják a kilátást, de minden más funkciójuk megmarad. Ezek maximális magassága általában 40 cm, így akár a teraszon ülve sem fog a medence optikai akadályként megjelenni” – emelte ki Bödök Aladár, az Alukov Hungária Kft. ügyvezetője, akik már 28 éve aktívak a piacon, évente 5000 db medencefedést telepítenek 40 országban.

Értékállóság

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a medence- és jacuzzifedések időtálló befektetések, növelik az ingatlan értékét, miközben luxuskörnyezetet teremtenek. A fogyasztók pénzügyi tudatossága jelentősen javult az utóbbi években, így az olcsó, de rossz minőségű medencefedések helyett inkább a tartósabb egyedi megoldásokat választják.

Forrás: sajtóanyag

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások