cikk

Modern homlokzat és egy középkori épület szimbiózisa


d.adel | 2022.12.23

Az osztrák Nussmüller Architekten vezető tervezője, Werner Nussmüller munkája során mindig az építészeti kihívásokra adott rendhagyó megoldások iránti vágy, és annak megvalósítása vezérelte, ahogy a Leoben Maßenberg-i Szent Jakob-templom diákszállóként és kulturális térként működő új épületének kialakítása során is.

Werner Nussmüllerre mindig is jellemző volt az újdonságot kereső látásmód. Az iroda, mások mellett, éppen a jelentős Post City Linz projekten dolgozik, amihez képest a stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum aprócskának tűnő megbízása – méreteinek dacára is – kifejezetten figyelemre méltónak tűnik.

A rendkívül romos, 16. századi templom melléképületének lebontása a helyiek jelentős része számára eleinte nehezen volt elfogadható. Ennek ellenére már a tervezési folyamat kezdetétől konstruktív együttműködés alakult ki a városvezetés városépítésért, műemlékvédelemért és a helyi örökségvédelemért felelős munkatársaival. Végül az egy évnyi kitartó tárgylássorozat végén a szakmai együttműködő partnerek megtalálták a közös nevezőt.

Innováció és történelem

A Nussmüller Architekten az olyan megoldásaival, mint a tömörfa építés, az előregyártott rétegelt lemeztáblák speciálisan hajlított alkalmazása, vagy a különleges pillérvázas épületek, bizonyos esetekben merőben új tervezői felfogást hoznak. Ahogy a Leoben Maßenberg-i Szent Jakob-templom új épülete diákszállóként és kulturális térként használva azon túl, hogy új színt visz a városba, a szó legjobb értelmében véve is innovatív. A kollégium és kulturális központ épületének ívelt szerkezete az utca vonalát követi: a földszinten a meglévő plébániaházhoz, helyenként pedig a régi parókia falaihoz csatlakozik, miközben hűs árnyékot biztosít a csendes templomkertnek.

Az alumíniumhomlokzat egyik oldalán homorú, a másikon domború. Az esztétikai értéke mellett ugyanakkor fontos szempont volt, hogy képes legyen a különböző felületet érő behatások és a dilatációs mozgások elviselésére is. A különböző hosszúságú Prefa Sidings elemekkel végül olyan burkolat készült, amely a teljes homlokzaton szabálytalanul kiosztva hangsúlyozza az épület ívét. A szerelt, átszellőztetett Sidings elemekkel készült homlokzatburkolatok igen sokrétűen alkalmazhatók mind külső, mind pedig belső terek esetén, de tökéletes választás lehet falak és tetők burkolására is. A rejtett rögzítésű nútféderes rendszerrel biztosítható, hogy az esztétikát semmi se zavarja. Az alumínium tartóssága, karbantartásmentessége pedig ebben az esetben is garantálja, hogy az épület korszerű legyen és látványa is évtizedekig teljes szépségében pompázzon. Ezáltal akár műemlékek, akár más épületfelújítás esetén évtizedekre megszépíthető a korszerűsíthető az épülethomlokzat. A környezetbarát alumíniumból készült Prefa Sidings, coil coating bevonattal rendelkezik, amelynek megbízhatóságát 45 perces tűzterjedési határétékvizsgálat, vízzárósági vizsgálat és sóspermet vizsgálat eredményei támasztják alá. A gyártó ezen felül 40 év szín- és anyaggaranciát is kínál az anyaghoz.

A loeben-i épületen az alumínium elemek a két ferde homlokzaton is helyet kaptak, színük pedig az időjárás függvényében változik: az aranytól a bronzon át az zöldesen csillogó árnyalatokig, közben pedig a középkori templom színeit is visszatükrözik. Az anyagválasztás is a tervezői koncepció része volt. Célja, hogy a kortárs látvány e visszatükröződés által is eggyé váljon a történelmi környezettel.

 

Családias hangulat és fenntarthatóság

A graz-i irodában családias hangulat uralkodik; elveik szerinti épületeik társadalmi és kulturális fenntarthatóságát pedig saját magas követelményeik és sajátos munkamódszereik garantálják. Werner Nussmüller hitvallását így fogalmazta meg: "Amikor a terven vonalakat húzunk, egyszerre kérdésekre is válaszolunk és döntéseket is hozunk. Döntünk például az anyagról és ezzel együtt az épület ökológiai lábnyomáról. Az építőiparban az anyag életciklusa egyre fontosabb döntési fókuszponttá válik.” Ezért is döntöttek a részben újrahasznosított alumínium felhasználásával készült és újrahasznosítható homlokzati anyag mellett. A Nussmüller Architekten építésziroda már 1995. óta intuitív módon használta a rétegelt lemezt, amelyet azóta tudatosan is a jövő építőanyagának tartanak. Persze, ez alakulhatott volna másképp is, teszi hozzá a szakember, aki most pedig úgy gondolja, hogy az elkövetkező években az építőiparban egyre jelentősebb szerep jut majd az ún. „zöld” építésnek.

  • Hely: Collegium Jacobinum, Leoben, Ausztria
  • Építészet: Nussmüller Architects
  • Kivitelező: Spitzer Dach
  • Felhasznált anyag típusa: PREFA Sidings

Prefa homlokzatburkolatokról bővebben itt.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások