cikk

Művészház az óvárosban

Kulturális Központ, Göttingen, Németország


d.adel | 2023.10.30

Specialitásuk a történelmi környezet. A lipcsei Atelier ST építésziroda tervei alapján készült göttingeni kulturális központ épülete nagyvonalúságával is belesimul a karakteres favázas épületekkel teli városi környezetbe. A tervezők a kezdetektől fogva érezték: a tető majd fontos szerepet játszik.

Egy nemzetközi építészpályázaton nyerte el a művészeti- és kulturális projektekben gyakorlott lipcsei Atelier ST építésziroda a göttingeni, kiállítótérként működő épület megtervezésének és megépítésének lehetőségét. Az alsó-szászországi város bronz színű Prefa alumíniumtetővel fedett rendhagyó épülete méltó hátteret nyújt a kortárs papíralapú alkotások, fotográfiák és az új média különböző megjelenési formáinak. A cél nem egy „elitista” épület volt, hanem olyan egyszerű ház megalkotása, amely nem vonja el a figyelmet arról, ami a lényege, ahol a művészet áll a középpontban – mondta el Silvia Schellenberg-Thaut, az épület vezető tervezője.

A helyszín Göttingen óvárosának központja, a Szent Miklós-templom környéke. A megvalósítás helyszínéül szolgáló szűkös telek adta lehetőségeket maximálisan kihasználva, viszonylag rövid idő alatt kirajzolódtak a nyeregtetős, konzolosan túlnyúló emeleti részekkel rendelkező épület tervei. Az épület tömbszerűségét a bézs, fogazott kialakítású vakolt homlokzat tompítja, amely visszafogottságával, finom szerkezetével szinte eggyé olvad az azonos színű Prefalz alumíniumtetővel. A szolid látványvilággal a tervezők tudatosan törekedtek arra, hogy ne vonják el a figyelmet a beltérbe tervezett funkciókról. Mindez az épület külső és belső kialakítására egyszerre igaz: formáját és színvilágát tekintve igyekszik belesimulni a környezetébe, de minden kétséget kizáróan finoman kiemelkedik a középkori városszerkezetből. A tetőt fedő Prefalz alumíniumburkolat kortárs és nyugodt látványa finoman járul hozzá mindehhez. „Már korán éreztük, hogy a tető kulcsszerepet tölt majd be az épület kialakítása szempontjából, mindez magából a környezetből is adódott” – hangsúlyozta Silvia Schellenberg-Thaut. A nyeregtető teherhordó szaruzata és vasbeton térdfalai alatt létrejött tágas tetőtér, a három másik emelettel együtt elegendő helyet ad a műhelymunka, a kiállítóterek és az irodák számára. A tető burkolata a Prefa környezetbarát, könnyen alakítható és tartós alumíniumanyaga, bronz színben.

Német nyelvterületen és olyan projekteknél, ahol látszik, hogy a tető jelentős szerepet kap, vagy különleges kialakítású, nem ritka a tetőfedő szakember tervezési fázisba történő bevonása, akinek kivitelezési ötleteire általában nyitottan reagálnak a tervezők. Így volt ezúttal is. Elengedhetetlen volt a megfelelő kivitelező partner, akit az építésziroda Jens-Norbert Schmidt tetőfedő vállalkozó személyében talált meg, és aki már a tervezési fázisban kamatoztathatta tudását. Többek között a tetőre került szokatlanul hosszú Prefa alumíniumsarnik ügyes kiosztásával előzte meg a dilatációs problémákat. Más szempontok mellett törekedni kellett a tetőfelület minél homogénebb kialakítására annak érdekében, hogy az a lehető legjobban igazodjon a környezethez. Ennek részeként fontos tervezési elv volt az is, hogy a teljes épületre jellemző, magas műszaki színvonalú légkondicionálás látható elemei ne jelenjenek meg a tetőn.

  • Funkció: Kiállítóterem
  • Építészet: Atelier ST (Lipcse)
  • Felhasznált anyag: Prefalz és PREFABOND, bronz színben
  • Fotó: Croce & Wir

www.prefa.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások