épületek múzeum David Chipperfield Architects Svájc Zürich

Nagyon szigorú lett Chipperfield új zürichi múzeuma


sebesp | 2020.12.15

David Chipperfield a tradícionális zürichi kőhomlokzatokra utal a Kunsthaus bővítése kapcsán. A végsőkig monotonizált kubus az egykori elegáns áloszlopos épületek kortárs absztrakciója.

A brit építész berlini stúdiója készítette a zürichi Kunsthaus Múzeum bővítésének terveit. Az intézmény ma Svájc legnagyobb művészeti kiállítóhelye, amely négy különböző korszakból származó épületet foglal magába. A Moser épületet 1910-ből, a Pfister épülete 1958-ból, a Müller épületet 1976-ból és most a elkészült Chipperfield-féle idei, 2020-as bővítést. Az új, szabadon álló épületben a klasszikus modernizmus gyűjteménye, a Bührle-gyűjtemény, időszaki kiállítások és az 1960 utáni művészet kapott helyet.

A Kunsthaus Zürich bővítése során a városi környezet és a meglévő múzeum kapcsolatának kérdéseit helyezték előtérbe. Arra törekedtek, hogy a múzeumot olyan fizikai tulajdonságokkal ruházzák fel, amelyek fokozzák a múzeumlátogatók által átélhető élményt, figyelembe véve az épület és a múzeum, mint intézmény polgári jellegét.

A bővítés városszerkezeti koncepciója tiszta, geometrikus tömeg elhelyezését irányozta elő a tér északi szélén, melynek csak földalatti kapcsolata van a meglévő épületekkel. A projekt építészeti identitását a hagyományos kőhomlokzatok mintájára formázták, amint az a meglévő Kunsthausban és a város számos más jelentős középületében látható. Az új épület ötvözi a hagyományt és az innovációt, a helyi jura mészkőből készített karcsú függőleges lamellák szabályos rendbe helyezése révén.

Az anyagok kiválasztásának és felhasználásának módja azt az elsődleges elképzelést követi, hogy az épület tartószerkezetét láthatóvá, kézzelfoghatóvá tegyék. Csak néhány kulcsfontosságú anyaggal egészítették ki, amelyek a nyersbetont inkább öltöztetik, mint eltakarják: márvánnyal, sárgarézzel és fával. A kivitelezési során a svájci kézművességre támaszkodtak, amely évszázados hagyományokra vetíthető vissza, de ma is folyamatosan fejlődik, felhasználva az új technológiák adta lehetőségeket.

Belül az épület sokféle teret foglal magába, a helyiségek mérete, tájolása, felületi anyagaik és megvilágításuk egymástól különböznek. Minden nyilvános funkció, például a kávézó, bár, rendezvényterem, múzeumi üzlet és a múzeumi oktatási helyiségei a központi bejárat körül találhatók a földszinten, míg a két felső emelet kizárólag a művészet bemutatására van fenntartva. Ezeket a kiállítási tereket nyugodt anyaghasználat és rengeteg természetes fény jellemzi, ami optimális feltételeket biztosít a művészeti alkotások bemutatásához.

David Chipperfield Architects munkájának eredményeként rendkívüli szigorúsággal kidolgozott, lírai részletektől mentes tömeggel gazdagodott a svájci nagyváros központja. Kérdés, a helyiek hogyan értékelik az óramű pontossággal tervezett új kortárs építészeti elemet.

Forrás: davidchipperfield.com, Képek: Noshe

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások