Rajki Diána | 2017.06.02
Az EQUITONE szálcement anyagok az elmúlt években elsősorban homlokzatburkolatként jelentek meg kisebb és nagyobb épületek díszeként, valamint azok minőségének szolgálatában. Így nem is olyan régen még meglepő műszaki megoldás volt a soproni Szent Orsolya iskola tetején, tetőfedő anyagként használt EQUITONE burkolat.

Mára azonban minden feltétele adott annak, hogy a nagytáblás szálcement lapok a tetőre kerüljenek, így ezzel a homlokzattal szinkronban lévő nyitott fugás kialakítás akár a tetőn folytatódjon.

Józsa Dávid építész tavaly két különdíjat is elnyert az EQUITONE építész pályázaton, a nagytáblás szálcement lapok két valóban különleges felhasználásával. Ezek között az egyiknél, a soproni Szent Orsolya Általános Iskola esetén, a lapok rendhagyó módon, tetőfedő anyagként kerültek felhasználásra. Tekintettel a műszaki megoldás újdonságára, ez még folyamatos egyeztetést igényelt a tervező és a gyártó között, hiszen az anyag ilyen jellegű megjelenésére még nem volt példa. Mára a szükséges alkalmazástechnika rendelkezésre áll, így semmi akadálya, hogy ezzel az új megoldással, a nyitott fugával kialakított átszellőztetett homlokzatburkolat a tetőn folytatódjon.

Az új, nyitott fugás tetőfedő burkolat az EQUITONE [textura] és [pictura] termékeivel oldható meg. A rendszer alkalmazási feltétele a minimum 25 fokos tető hajlásszög, ezen felül a szálcement lapok alá egy teljesen vízzáró tetőszerkezet szükséges. A lapok megtámasztását fémprofilokkal (alumínium/acél) végezzük, amelyek lehetővé teszik a tető alatt a folyamatos ventiláció kialakulását. Az EQUITONE lapok alumíniumhoz való rögzítéséhez speciális, a lapok színével megegyező alumínium vagy rozsdamentes acél anyagú szegecseket használunk.

A teljes alkalmazástechnika megtekintéséhez kattintson ide!

Az EQUITONE új alkalmazásával új tervezési lehetőségeket adott az építészek kezébe. Korábban sem volt akadálya a tetők EQUITONE anyagokkal történő burkolása, azonban eddig a lapokat csak egymásra átfedve, lapolással alkalmazhattuk. Természetesen ezt a korábban használt megoldást sem érdemes elfelejteni, de immáron dönthetünk emellett az új, nyitott fugás és elegáns kialakítás mellett is. Az eredeti, zárt fugás rendszer már 15 fokos hajlásszög esetén is alkalmazható, illetve a [pictura] és [textura] anyagok mellett ezt a megoldást használhatjuk [natura] PRO anyaggal is.

A tervezéssel vagy kivitelezéssel kapcsolatban az EQUITONE magyarországi munkatársai adnak felvilágosítást és műszaki támogatást.

www.equitone.hu

(x)

 

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások