sebesp | 2012.08.17
Egy tüskéshátú lény körvonalazódik a szemből érkező fényben, éppen az Olimpiai Kikötő végén. Ölnyi pikkelyeivel sem élőlényhez, sem járműhez, de épülethez sem igazán hasonlítható. Csak nem a legenda tért vissza az óceánok vizéből?

1971-ben Emerson Lake & Palmer zenésítette meg a tatu és tank keresztezéséből létrejött fantázialény történetét a legendás Tarkus című lemezükön. A hozzá hasonlatos különféle képzeletbeli harci teremtményekkel sikeresen megküzdő Tarkus utolsó csatájában végül megsérül, és egy folyóba zuhan, de a legenda szerint nem pusztul el, a világ tengereiben Aquatarkus-ként tovább él. Távolról nézve a barcelonai tengerparti sétányon álló szokatlan, barátságtalan alakot, akár ő is lehetne.

Közelebb kerülve enyhül a kép. A fényes napelem-pikkelyeket hegyes natúr fa felületű ékekre építették, és üvegtáblákon keresztül a szokatlan forma belsejébe is bepillanthatunk. Az építmény a Distributed Intelligence (megosztott intelligencia) koncepcióját az építészet nyelvére lefordító kísérleti pavilon, melyet Endesa Pavilion, Solar House 2.0 elnevezéssel a novemberben megrendezésre kerülő Smart City Expo előhírnökeként állították fel a katalán főváros Olimpiai Kikötőjében.

Insititute of Advanced Architecture for Catalonia (Iaac) által tervezett szerkezet egyrészt a napenergia elnyelésének maximalizására törekszik, ugyanakkor hőszigetelő képességével és árnyékvető felületeivel meg is akadályozza a belső tér túlmelegedését. A nap felé optimalizáltan állítható fotovoltaikus panelek a lehető legnagyobb energia felvételre törekszenek. A felületébe épített technológia segítségével folyamatosan rögzítik az épület energiafelhasználását. A többlet elektromos energia az Endesa Pavilon mellett elhelyezett elektromos autó töltőállomáson is hasznosul.

A Distributed Intelligence projekt célja optimalizált energianyereséget biztosító térbeni stratégia kidolgozása egy tipikus barcelonai háztömb számára. Nem formai, sokkal inkább logikai alapokat szeretnének kifejleszteni a kísérlet során, mely az egyedileg változó adottságú helyszíneken lehetővé teszi a napelemek, szigetelések és árnyékolók legjobb alkalmazásának összhangját. Az egyes modulok belső tereket bővítő, kiegészítő alkalmazásában további lehetőségeket látnak a kutatócsoport tagjai. A kísérleti pavilon egy éven át gyűjti az adatokat.

Fotók:©Sebes

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások