hír épületek Budapest centrumkórház kórház

Napokon belül itt lesznek a szuperkórházak tervpályázatai


sebesp | 2018.07.23
Az eddigi legnagyobb fővárosi szakrendelő- és kórházfejlesztési program keretében várhatóan napokon belül megjelenik a három nagy centrumkórházzal kapcsolatos építészeti tervpályázatokra vonatkozó közbeszerzési pályázat is – értesült hétfői számában a Magyar Idők Cserháti Pétertől, az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosától.

A kórházakon túl a szakrendelők megújítása is jelentős szerephez jut az EBP-n belül. Mint a miniszteri biztostól megtudtuk, már tizenkilenc ilyen intézményről jelent meg kormánydöntés. A járóbeteg-ellátók döntően az elavult eszközpark cseréjére kapnak forrásokat, infrastrukturális fejlesztések inkább a nagyobb intézményeknél lesznek, Nagykátától a II. kerületig.

A legkiemelkedőbb projekt itt a XII. kerületi Hegyvidék Szakrendelő lesz a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti épületé­ben, ahol több mint 9,3 milliárd forintból alakítják ki az önálló járóbeteg-rendelést. A fejlesztések nagyságrendje Cserháti Péter közlése szerint változó, összességében azonban mintegy 60 milliárd forint forrásról van szó, amelynek 10-15 százalékát a korábbi megállapodások szerint az intézményfenntartó önkormányzatok adják.

Az EBP-fejlesztésekkel összhangban, uniós beruházások keretében nyolc fővárosi kórházban indulnak meg az év második felében energetikai épületfelújítások, nyílászáró- és födémcserével, napelemek beépítésével. Ennek a tizenkétmilliárdos projektnek a kivitelezési munkái még az idén csaknem mindenütt elkezdődhetnek, legkorábban jó eséllyel a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és az Amerikai Úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben cserélhetik le a nyílászárókat, illetve kaphatnak az épületek külső szigetelést.

Mindeközben zajlik a Semmelweis Egyetemen is a tervezési munka, többek között a klinikák megújítása, átalakítása, fejlesztése érdekében, amelyre mintegy négymilliárd forintot szánnak, illetve megindult az egyházi kórházak korszerűsítése is. Mivel utóbbi intézmények már korábban rendelkeztek kiviteli tervekkel, a kormány által megítélt, összesen mintegy 27 milliárd forint forrásból meg is kezdhették a konkrét munkálatokat, beszerzéseket.

Ami pedig a legnagyobb projekteket, a három nagy centrumkórház kialakítását illeti, Cserháti Péter elmondta: várhatóan napokon belül megjelenik az építészeti tervpályázataik kiírása a nemzetközi honlapon.

Forrás: Hirado.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások