hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA magyar építési piac ibuild

Nehezen indulnak be a társasházi lakásépítések

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2021 Q3


buildecon | 2021.11.16

Annak ellenére, hogy idén január elsejétől ismét 5%-osra csökkent az új lakásokat terhelő áfakulcs a 2020-as 27%-ról, egyelőre nem látszik a társasházi lakásépítések jelentősebb felfutása.

Az első negyedévhez képest a második negyedévben kevesebb társasházi lakáskivitelezés kezdődött meg, melyet a harmadik negyedévben további visszaesés követett. Bár még így is igaz, hogy a jobb első negyedévnek köszönhetően 2021 első 9 hónapjában az EBI Építésaktivitási Jelentés társasházi lakásépítési Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke 14%-kal magasabb volt a 2020-as azonos időszakinál. 

A társasházi lakásépítések tehát az áfacsökkentés ellenére nehezen indulnak be. A KSH lakásépítési engedély statisztikái szerint, az idei évben az engedélyek számának növekedésében az egyszerű bejelentések játszották a főszerepet. Ennek hátterében állhat, hogy a tavaly őszi bejelentés óta a fejlesztőknek még nem volt kellő idejük a nagyobb beruházások előkészítésére, az engedélyeket még nem sikerült megszerezni, a kivitelezés indítása pedig csak ezt követheti majd. 

Összességében azonban az áfacsökkentés hatására továbbra is a társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdésének felfutására számítunk a jövőben. Különösen mivel a nemrégiben indult „zöld” hitel plusz lökést adhat az új lakások iránti keresletnek. 

Július és szeptember között nagyjából a második negyedés szinten alakult a befejezett társasházi beruházások értéke, ami így a csúszások miatt elmaradt a korábbi várakozásoktól. Az év első 9 hónapjában összesen 208 milliárd forint értékben adtak át társasházi projekteket.

Az év első feléhez hasonlóan, az első 9 hónapot nézve is a legtöbb társasházi lakásépítési kivitelezés a Közép-Magyarország régióban vette kezdetét. A harmadik negyedévre ugyan az ország többi része is arányaiban magasabb Aktivitás-Kezdést tapasztalt, de továbbra is elmaradtak a korábbi években jellemző részesedésüktől. A keleti régiókban mindössze az építkezések 10, a nyugati régiókban pedig 18%-a indult el, Közép-Magyarország 72%-os részesedésével szemben január és szeptember között.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés célja az egyedi építési projektek adataiból aggregátumok kialakítása melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregálja az egyedi projektadatokat. Bővebb információ: info@buildecon.com

A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások