sebesp | 2019.07.17

London főpolgármestere megvétózta a City közepébe tervezett tornyot, mert szerinte haszontalan ötlet, és egyébként sem világszínvonalú a terv.

London polgármestere megvétózta a terveit egy 305 méter magas, állítólag "tulipán" alakú toronyépületnek, amelyet a brit főváros Gherkin (uborka) nevű felhőkarcolójának szomszédságában emeltek volna.

A brit építész, Norman Foster cége által tervezett épület lett volna a második legmagasabb felhőkarcoló Nyugat-Európában, a szintén a brit fővárosban magasodó The Shard (üvegszilánk) után.

"A polgármesternek számos kifogása van a beadvánnyal kapcsolatban, amelynek részletes tanulmányozása után arra jutott, hogy nem ad engedélyt egy olyan terv megvalósítására, amely véleménye szerint csak nagyon kis mértékben szolgálná a köz javát" – mondta Sadiq Khan szóvivője.

Hozzátette: "különösen az épület dizájnját tartja alacsony színvonalúnak egy ilyen előkelő környezetbe, és úgy véli, hogy a torony rontaná a londoni panoráma összképét, valamint a szomszédos világörökségi helyszín, a Londoni Tower látványát".

A projekt fejlesztője sajnálatát fejezte ki Khan döntésével kapcsolatban, és megjegyezte, hogy az épület, amelynek terveiben csupa üveg kilátótér, étterem és oktatási központ is szerepelt, gazdasági haszonnal járt volna.

A torony építési munkálatait jövőre akarták elkezdeni és 2025-re befejezni. A projekt költségeit egy brazil milliárdos, Jacob Safra vállalta magára. A befektető egyelőre nem döntötte el, hogy megpróbálkozik-e a tervek módosításával és ismételt benyújtásával.

Az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England üdvözölte a polgármester döntését.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások