hír folding kikötő Salerno terminál zaha hadid

Nem sokkal halála után adták át Zaha Hadid legújabb alkotását


sebesp | 2016.04.26
Átadták a salernói kikötő új hajóállomását, amelyet a múlt hónapban váratlanul elhunyt iraki-brit sztárépítész tervezett.

A dél-olaszországi foldingos kikötői terminál az első Hadid azon munkái közül, amelyek az építőművész március 31-én bekövetkezett hirtelen halála után készültek el. A hullámos vonalú, világos és légies, ég és föld között "lebegő" építmény úgymond természetes kapcsot képez a tenger és a part menti hegyek között. A 97 méter hosszú és 13,5 méter magas állomás három szinten, 4500 négyzetméteren terül el.

A hétfői átadás előtt, vasárnap Matteo Renzi olasz miniszterelnök is felkereste Salerno új büszkeségét és hangoztatta, hogy ez a "rendkívüli mű" is hozzájárul a Nápolytól délre fekvő olasz kikötőváros megújulásához.

Zaha Hadid tervezőirodája 2009-ben nyerte el a kikötői terminálra kiírt nemzetközi pályázatot, a gyakorlati munka 2010-ben kezdődött. A 65 évesen elhunyt Hadid irodáját jelenleg volt üzlettársa, Patrick Schumacher német építész vezeti, akivel 28 éven át dolgozott együtt az iraki születésű brit sztárépítész.

Forras: MTI / Origo.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások