pályázat tervek Gutowski Gutowsky Robert

Nemzeti koncertterem – Vilnius

Nemzetközi nyílt tervpályázat, legjobb hét terv közé került


Csépé | 2019.09.27

A litván kulturális és zenei élet régi vágya a Nemzeti Koncertterem “Tautos Namai” megvalósulása. A kiírt nemzetközi tervpályázaton Gutowski Roberték terve a hét legjobb közé került. Mutatjuk, milyen a terv!

Litvánia kulturális életének központja Vilnius, otthona a Litván Nemzeti Filharmonikus Társaságnak, a Litván Nemzeti Opera- és Balett Színháznak, valamint a Litván Zeneakadémiának, továbbá a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar és az Állami Szimfonikus Zenekar rezidens intézményei a fővárosnak. A litván kulturális és zenei élet régi vágya a Nemzeti Koncertterem “Tautos Namai” megvalósulása.

A tervezett új koncertközpont helyszíne a Tauras domb teteje, mely meghatározó helye a városnak mind szimbolikus, mind morfológiai szempontból. A magaslat kedvelt pihenőhelye a helyieknek, melyről látványos panoráma nyílik a városra. A tervezési helyszín tulajdonképpen egy jellegzetesen lépcsős, teraszos kialakítású park, ősfákkal és gyepesített területekkel, mely télen kedvelt szánkópályává alakul át. Az új koncertközpontot a dombtetőn álló egykori (mára leégett és veszélyes állapotba került) Kereskedelmi Palota helyére pozicionálták, mely a projekttel egyidőben elbontásra kerül. A magaspontra történő telepítés erősíti a “palota” jelleget, ily módon is megvalósítva a város elképzeléseit, jól hangsúlyozza az új kultúrközpont szimbolikus erejét.

Az épület minden irányból nyitott és attraktív, befogadókészségével szolgálja a szerteágazó kulturális aktivitást, oktatást és pihenést. Mind a gépjárművel, tömegközlekedéssel, mind a gyalogosan vagy kerékpárral történő megközelítés igazodik a helyi morfológiához, kialakult lehetőségekhez; azonban a nyitottság érzésének erősítésére további új gyalogos és kerékpáros feltárásokat terveztek. A folyó felől érkezők részére siklót terveztek, mellyel kényelmesen leküzdhető a meredek domboldal, és egyben egy új látványossága is lehet a parknak.

A tervezett tájépítészeti megoldások főként a kiíró által korábban elkészíttetett park rendezési tervéhez igazodnak, tehát a javaslatok alapvetően alkalmazkodó jellegűek. Új közösségi területek jönnek létre, szabadtéri színpad, kávézó, játszótér és téli korcsolyapálya. A gyalogos közlekedési nyomvonalakat igyekeztek úgy meghatározni, hogy az új épület és környezete intuitív módon használható legyen.

A pályázatban rögzített programot egy egyszerű formavilágú, kompakt épülettömben helyezték el. A koncertközpont felületei transzparensek, megjelenésüket az északi országokban ismert “fehér éjszakák” égboltjának aranyló színei inspirálták. Ez az “arany felhő” önmagában is egy nyitott és áttetsző műalkotás, mely egyetlen gesztussal egyesíti az épülettel szemben támasztott szimbolikus és gyakorlati jellegű elvárásokat.

A projekt fő funkciója a központi koncertterem, mely 1700 fő befogadására alkalmas és a legmagasabb teremakusztikai elvárásoknak is megfelel. A tér megfogalmazása teszi az élményt egyszerre személyessé és közösségivé, elsősorban a szimfonikus zene rajongói számára. A koncertterem formája a történetileg jól ismert “shoe box” típust követi, a keskeny és magas tér optimális építési költséget biztosít. Az erkélyek közötti diffuzitást biztosító finombeton felületeket fényelnyelő fekete festéssel látják el, amely lebegő érzést nyújt egy “végtelennek tűnő térben”.

Stáblista
Felelős tervezők: Gutowski Robert (Robert Gutowski Architects), Anders Chr. Gade PhD (Gade & Mortensen Acoustics), Arató Éva (Arató Akusztikai Kft.)
Tervezők: Kovács Hunor László, Szokolay Béla Ákos, Dely-Steindl Barnabás, Bollók Gáspár, Balogh Zsombor, Borsi Gergely, Hallur Johannessen

Forrás: Robert Gutowski Architects Kft.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások