hír tervek Foster + Partners London Egyesült Királyság parlament

Norman Foster szétszedhető parlamentbe ültetné a brit honatyákat


sebesp | 2020.09.25

A brit sztárépítész az Egyesült Királyság parlamentjét egy leszerelhető üveg-acél buborékba helyezné át, mialatt a képviselők történelmi házát felújítják.

A John Ritblat ingatlanfejlesztővel partnerségben létrehozott ideiglenes épület tartalmazná az alsóház üléstermének pontos másolatát, valamint 650 parlamenti képviselő irodáit egy bombabiztos üveg- és acélhéjba burkolva.

Az ideiglenes épület, amely az alsóházat és a Lordok házát egyaránt tartalmazza, a Westminster palotától 400 méterre épülne fel, a Lovas Őrség felvonulási területén.

Foster azt javasolja, hogy az ideiglenes szerkezet biztosítson irodákat a választott parlamenti képviselőknek és egy helyettesítő alsóházi vitatermet, ahol a képviselők törvényeket hoznak, amíg a  híres 19. századi parlament épület 4 milliárd fontos restaurálása folyik.

A szerkezetet Norman Foster, a többszörös Stirling-díjas Foster + Partners stúdió alapítója tervezte az omladozó Westminster-palota helyreállításáért felelős testület felkérésére. A 300 millió fontba kerülő projekt a helyreállítási munkák befejeztével szétszerelhető és újra felhasználható lenne, így a tervezők a fenntarthatóság szempontjából előremutatónak vélik.

A terv egy másik átmeneti megoldás, egy meglévő épület 1100 millió fontos felújítása és ideiglenes használatba vétele helyett, költségcsökkentés céljával született. Többen úgy vélik, hogy mivel a fenntarthatóság egyik alappillére az újrahasznosítás, utóbbi megoldás lenne nyerő környezetvédelmi szempontból.

A Charles Barry és Augustus Pugin tervezte történelmi londoni parlament épületét nagyrészt 1840 és 1870 között építették, de a legrégebbi rész, a Westminster Hall építéstörténete egészen 1099-ig nyúlik vissza.

A helyreállítást a tervek szerint 2025-től hat éven keresztül hajtják végre. Foster úgy véli, hogy buborék alakú építményét 28 hónap alatt fel lehet építeni, lehetővé téve a parlamenti képviselők számára a költözést,  akár korábban is.

"Úgy gondoljuk, hogy a zavarba ejtően magas költségek helyett itt egyedülállóan nagyszerű brit megoldást lehet létrehozni, amely lehetővé teszi a képviselők számára, hogy több mint 36 hónappal korábban újra birtokba vegyék a Westminster-palotát" – érvelt Foster és Ritblat beadványuk mellett.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások