hír épületek Budapest irodaépület

Olasz építésziroda bevonásával alakul át a Dürer Kert területe


sebesp | 2020.11.26

Újgenerációs épületegyüttes épül zöld környezetben, a Dürer Park projekt keretében iroda- és lakóházakkal újul meg az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

A beépítési koncepció elkészítésébe a kortárs dizájn egyik legnagyobb alakjának építész irodáját, a Lissoni Casal Ribeirót is bevonták. Míg az egyes projektelemeket hazai stúdiók tervezik, a projekt fejlesztője a Property Market.

A bontás már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor – Zichy Géza utca – Abonyi utca – Szt. István Gimnázium által határolt területen, ahol számos erősen leromlott állapotú épület állt. A beruházás első munkafázisában bontják az egykori uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát.

A területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., amely a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a nemzetközileg is jegyzett, milánói és New York-i székhelyű Lissoni Casal Ribeiro építészirodát vonta be. Piero Lissoni neve garancia a minőségre, akinek munkája belsőépítészként és dizájnerként is kiemelkedő, a világ élvonalába tartozó bútorgyártóknak is dolgozik.

A terület tulajdonosa, a Dürer Befektetési Kft. egy igazi európai, városi park menti hangulatot kíván teremteni a XIV. kerületben, melynek fejlesztéséhez a legjobb szakmai csapatot és szakértőket vonták be. Szilágyi István ügyvezető szerint mindig kihívás egy eleve értékes és hagyományokkal bíró környezetben létrehozni egy új fejlesztést úgy, hogy az még vonzóbbá tegye a helyszínt – most pont erre vállalkoznak. Hangsúlyozza, hogy már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számoltak, a projektben résztvevők elkötelezettek a kialakult zöldterület megóvásában, megújításában. A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett újítják fel a védett, egykori Szent Szív zárdaépületet, amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül.

Dr. Schrancz Mihály, az ingatlanfejlesztő cég ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a tanulmányterv egyértelműen tükrözi a nemzetközi mércével is nívós, innovatív, városképbe illeszkedő, és azt formáló szemléletet. Összesen két iroda- és három lakóépület jöhet létre, kereskedelmi funkciókkal kiegészítve. A tervek szerint a teljes projekt 2024-re készülhet el. A beruházás közvetlen környezete a főváros egyik legszebb része, így örömmel fogadták el a felkérést, hogy városfejlesztési tapasztalatukat bevetve most a XIV. kerületben is létrehozhatnak valami igazán nívósat, jelentőset. Bár az építési engedélyekre még várni kell, annyit már most lehet tudni, hogy a tanulmányterv alapján igazán kortárs, landmark épületek jönnek majd létre. 

Az első irodaház vezető építész tervezője az Avant-Garde Építész Stúdió. A stúdió vezetője, az Ybl- és Pro Architectura díjas Kertész András Tibor DLA, két tervező építész kollégájával, Pék Elemérrel és Tóth Tamással a magas építészeti minőség mellett fontosnak tartják, hogy olyan házak jöjjenek létre, melyek jól illeszkednek a környezetbe, és kellőképpen reflektálnak a meglévő épületekre, tartós értéket közvetítenek. 

A beruházók folyamatosan egyeztetek a zárdaépületben jelenleg még üzemelő népszerű szórakozóhely, a Dürer Kert vezetőivel, hogy a fővárosban kiemelkedő kulturális és művészeti értéket képviselő intézmény új otthonra találjon.

Forrás: Property Market

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások