sebesp | 2020.06.19

A brit Thomas Heatherwick stúdiója formabontó terveivel vált ismertté világszerte. Új gondozóközpontjuk arra keresi a válasz, hogyan segítheti a természetes környezet, a lágy, barátságos felületek a rákbetegek mentális gyógyulását.

A Heatherwick Studio tervei alapján elkészült a Maggie's új jótékonysági központja Leedsben, amely ingyenes gyakorlati és érzelmi támogatást nyújt a rákos betegek számára. A 462 négyzetméteres épület a St James egyetemi kórház területén található. Ez a Charles Jencks építészkritikus és felesége Maggie Keswick Jencks kerttervező által alapított jótékonysági intézmény 26. központja az Egyesült Királyságban, és Thomas Heatherwick irodájának első befejezett egészségügyi projektje.

A Maggie's Leeds három hatalmas, növényekkel beültetett gombaforma virágtartó, melyek a lejtős terep adottságait követve fonódnak össze. Az intenzív növényzetbe burkolódzó épület kívülről alig észrevehető, olyan, mintha már az idők kezdete óta ott lett volna. A rejtőzködés valódi célja ugyanakkor az üvegfalakkal körbevett belső terekben a gondozottak intimitásának megőrzése, a természettel való kapcsolatteremtés a nehéz időket megélő betegek számára. A terület lejtős kontúrjainak kihasználásával a központ vizuális kapcsolatot is kínál a látogatók számára a közvetlen kórházi campuson túli, inspiratív kilátással a Yorkshire Dales-re és azon túl. A Balston Agius által tervezett tetőkert Yorkshire lankáira emlékeztet, őshonos angol növényfajokkal betelepített, emellett örökzöldekkel, hogy melegséget árasszon a téli hónapokban is.

Mindhárom gomba egy tanácsadó helyiséget tartalmaz, melyek a központ „szívét”, a konyhát veszik körül, valamint a csoportos tevékenységekhez kapcsolódó több közösségi teret, beleértve a könyvtárat és az edzőtermet.

A projekt kidolgozása során a tervezők „egészséges” anyagokat és energiatakarékos technikákat kerestek. Így a tartószerkezet előregyártott és fenntartható forrásból készült lucfenyő-rendszerből épült meg. A rétegelt ragasztott tartókat robottechnológiával alakították a kívánt formára.

Porózus anyagok, köztük például a mészvakolat segítenek fenntartani az épület belső páratartalmát, amely természetesen úton szellőztetett, ez utóbbit pedig az épület formájának és tájolásának gondos megfontolása révén sikerült elérni.

„Célunk az volt, hogy olyan otthont építsünk a rák által sújtott emberek számára, amely lelkes és barátságos, a többi tipikus klinikai környezettel szemben” – magyarázza Thomas Heatherwick. „Csak a természetes, fenntartható anyagok felhasználásával és az épület sok ezer növénybe merítésével volt lehetőségünk, hogy rendkívüli környezetet hozzunk létre, amely a látogatókat reménnyel és kitartással inspirálja nehéz egészségügyi útjuk során. A Maggie's Leeds nagyon különleges projekt volt számomra és a csapatom számára, mert meggyőződésünk, hogy vannak kedvesebb, empatikusabb módszerek olyan helyek megtervezésére, amelyek erősen befolyásolhatják az utat, melyet érzékelünk magunk körül. Ez különösen fontos az egészségügyi intézmények külső és belső környezetének kialakításakor, de sajnos gyakran figyelmen kívül hagyják.”

Mint már megszoktuk, Heatherwick nem követ divatokat, az organikus építészet filozófiájának gyökereiből indul ki, harmóniát keres az emberi tartózkodási helyek és a természeti között. Az épület épített valósága, belső terei és környezete egységes, összefonodó kompozíció részévé válik, a természetes anyagok felhasználásával ugyanakkor a legkorszerűbb innovatív technológiai megoldások igénybevételével biztosít a természetről és az emberi lélekről egyaránt gondoskodó környezetet.

Képek: Hufton + Crow via dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár





Építési megoldások