hír rendezvény

Óriási durranás: Mario Botta a Bálnában, Budapesten!


Csépé | 2014.01.24
Mario Botta, Kas Oosterhuis, Tham & Videgård, Erik Nobel, Martha Thorne: a Kultúra és építészet mottójú idei Nemzetközi Építészkongresszusra a terület szaktekintélyei jönnek, ráadásul személyesen mutatja be a szakmai közönségnek a frissen elkészülő Bálna Budapestet holland tervezője.

A kiírás előtt álló nemzetközi múzeumi negyed pályázat, illetve a szintén az év folyamán kiírandó Rubik-múzeum pályázat adja az idei Építészkongresszus apropóját. Röviden ezekről is szó lesz – például Fürjes Balázs kormánybiztos fogja felhívni a figyelmet a magyar szellemi teljesítményeket bemutató múzeum pályázatára. Martha Thorne, a Pritzker-díj igazgatója, és a Chicagói Művészeti Intézet kurátoraként részt vett a Renzo Piano által tervezett bővítés terveztetésében és építésében, a múzeumépítés trendjeit mutatja be.
Előad az egyiptológusként is ismert Vasáros Zsolt építész, a BME egyetemi docense, számos rekonstrukció tervezője egyedüli magyar építészként. Erik Nobel dán építész az Európai Réz az Építészetben díjon tűnt fel, Dánia első számú kulturális öröksége számára tervezett szerény és elegáns védőépületet. Bolle Tham és Martin Videgård a svéd progresszív építészet legismertebb képviselői, akik a Kalmar Művészeti Múzeummal számos nemzetközi díjat nyertek.
Mario Bottát valószínűleg a világban sehol nem kell bemutatni, nemcsak San Franciscótól Szöulig, Bázeltől Észak-Carolináig tervezett múzeumokat, de számos templomot és zsinagógát is tervezett.
Kas Oosterhuis idehaza nem a Nonstandard építészet apostolaként, hanem a Bálna (CET) tervezőjeként vált ismertté, de az összegyűlő építészeknek más munkáit is bemutatja.
Az előzetes tervek szerint Albert Dubler, a nemzetközi építészszövetség, az UIA elnöke lesz a konferencia levezető elnöke.


Nemzetközi Építészkongresszus
2014. március 8. szombat
Budapest, Bálna Budapest (CET)


A KONGRESSZUSRA ITT LEHET JELENTKEZNI >>

08.00–09.00 Regisztráció
09.00–09.20 Megnyitó; levezető elnök: Albert Dubler UIA-elnök, Sáros László György PhD MÉSZ-elnök
09.20–09.40 Fürjes Balázs előadása (Budapest)
09.40–09.50 Dr. Baán László előadása (Budapest): Liget Budapest projekt
09.50–10.35 Martha Thorne (Pritzker-díj, ügyvezető): Múzeumok

10.35–11.15 Kávészünet

11.15–11.45 Vasáros Zsolt előadása (BME, Budapest)
11.45–12.45 Erik Nobel előadása (Nobel Arkitekter, Koppenhága)

12.45–13.45 Szendvicsebéd

13.45–14.45 Bolle Tham és Martin Videgård előadása (Tham & Videgård, Stockholm)
14.45–15.45 Mario Botta előadása (Studio arch. Mario Botta, Mendrisio, Svájc)

15.45–16.15 Kávészünet

16.15–17.15 Kas Oosterhuis előadása és a helyszín bemutatása (oosterhuis_lénárd, Rotterdam)
17.15–17.45 Épületlátogatás

Kas Oosterhuis
Az idehaza a budapesti CET/Bálna tervezőjeként ismert építész a Delfti Műszaki Egyetemen a digitális tervezés professzora, a Hyperbody tudásközpont vezetője és a ProtoSpace laboratórium igazgatója. A holland Épületinformációs Bizottság (BIR) tagja. 1990 óta világszerte számos egyetemen és akadémián tart előadásokat. Három legismertebb munkája, a Neeltje Jans-i Sósvízpavilon, a zendereni Elhorst/Vloedbelt Hulladéktranszferáló és az utrechti Hessing Cockpit számos nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Mario Botta
Carlo Scarpa és Giuseppe Mazzariol professzoroknál diplomázott 1969-ben, dolgozik Le Corbusier-nek és Louis Kahnnak is. 1970-ben kezd tervezni, kezdeményezője, oktatója és két periódusban dékánja a Mendrisiói Építészeti Akadémiának. Számos épülete valósult meg, például: MOMA múzeum, San Francisco; Feltámadás katedrális, Évry; Tinguely-múzeum, Bázel; Cymbalista zsinagóga, Tel Aviv; városi könyvtár, Dortmund; Kyobo-torony és Leem Múzeum, Szöul; Tata Irodaházak, Új-Delhi; Santo Volto templom, Torino; Tschuggen wellnessközpont, Arosa; Csingua Egyetemi Könyvtár, Peking.

Bolle Tham és Martin Videgård
Az 1999-ben alapított Tham & Videgård iroda a progresszív új svéd építészgeneráció legismertebb szereplője. A fiatal iroda számos díjat nyert, több monográfia is megjelent róluk. Jelenleg Kínában, Dániában, Norvégiában, Angliában, az Egyesült Államokban és Mexikóban épül alkotásuk. Legtöbb díjat nyert munkájuk a 2005-ben pályázaton elnyert Kalmar Művészeti Múzeum, talán legismertebb a Tükörkocka Tree Hotel Haradsban, mely egy magas szálfára szerelt high-tech „lombkunyhó” szálloda.

Erik Nobel
2001-ben alapította irodáját, a Nobel Arhitektert. Legismertebb munkájuk – melyet 2010-ben pályázaton nyertek el – Dánia első számú nemzeti emlékeinek, a jellingsi rúnaköveknek a fedése, mellyel a 2013-as Európai Réz az Építészetben Díj zsűri elismerését nyerte. Skandinávia-szerte tervezett épületein kívül idén készül el a szintén pályázaton elnyert 46.000 négyzetméteres épülete Tallinban, az Észt Műsorszolgáltató székháza.

Vasáros Zsolt DLA
Építész, egyetemi docens, a BME oktatási és nemzetközi dékánhelyettese. 1998-2002 között a Kölni Egyetem, a DAi, a DAAD és az NKÖM ösztöndíjával Jordániában, Szíriában, Egyiptomban kutat. A kulturális örökség lehetséges elvi bemutatás esztétikai-gyakorlati problémáival foglalkozik doktori értekezésében és a gyakorlatban. Több nemzetközi régészeti társaság tagja.

Martha Thorne
A Pennsylvania Egyetemen végzett építész, 2005 óta a Pritzker-díj ügyvezető igazgatója, a Madridi IE Építészeti Iskola nemzetközi dékánhelyettese. 1996-2005 között a Chicagói Művészeti Intézet elnökhelyettese. Számos könyv, cikk szerzője.

Fürjes Balázs
1998-2002 között a Hungaroring Zrt. igazgatósági tagja, részben elnöke. 1999 és 2002 között az Ifjúsági és Sport Minisztériumban a Budapest Aréna beruházás miniszteri biztosa, 2001-2002 között olimpiai miniszteri biztosként az olimpiai pályázat szakmai előkészítője, majd 2002-2003 között a Budapest Aréna beruházás tanácsadója. Ezután ingatlanfejlesztéssel foglalkozott a magánszférában. 2011 óta a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

Főtámogatók:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások