hír tervek Csikós Mihály luxusszálloda Tata

Ötcsillagos szálloda épülne Tatán, az Öreg-tó partján


sebesp | 2020.05.26

A helyiek tiltakozása ellenáre a tatai Öreg-tó déli partján építene ötcsillagos, 120 szobás szállodát 24 milliárd forintos beruházással a Hell Energy csoport tagja, az Avalon Center Kft.

Az épület kialakításánál a legmesszebbmenőkig törekedtek a létesítmény tájba illesztésére, a meglévő zöld környezet megóvására. A négyszintesre tervezett szállót Csikós Mihály tervei alapján valósítanák meg, az építkezés megkezdésétől számítva egy év alatt.

A beruházáshoz kapcsolódva az Avalon vállalta, hogy felújítja az önkormányzati területen lévő játszóteret és az erdei tornapályát, valamint kommunális helyiségekkel szereli fel a közelben lévő szabadstrandot. A szálloda nyilvános éttermét a műemlékként nyilvántartott, egykori lóistállóból alakítják ki, a parkolást mélygarázzsal oldják meg.

A beruházást ellenzők állításával szemben az Öreg-tó partja a hotel átadása után is körbejárható marad és a szálloda legmagasabb pontja 19 méter alatt marad, ezért semmilyen nézőpontból nem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét.

A beruházás a tervek szerint 100 új munkahelyet teremt és évente 100 millió forint adóbevételhez juttatja az önkormányzatot. Michl József polgármester szigorú környezetvédelmi és műemléki feltételekhez kötné a beruházás engedélyezését. A képviselőtestületnek a hatástanulmányok megszületése és lakossági fórum után kell dönteni a szabályozási terv módosításáról, mely lehetővé teszi a szálloda megépítését. – adta hírül az MTI.

A helyiek már februárban tiltakozást indítottak az Öreg-tó partjára tervezett beruházás ellen, de a vészhelyzeti intézkedések akadályozták az érdemi tiltakozást. Az ellenzők attól tartanak, hogy történelmileg kialakult városkép drasztikusan megváltozna a tervezett új szállodaépülettől, és ennek ellenkezőjéről a környező épületek formavilágát idéző új épületet a lombok közé jól elrejtő látványtervek sem győzték meg igazán. A jelenleg szinte érintetlen, védett természeti környezetet kétségtelenül radikálisan átalakítaná egy ilyen jelentős fejlesztés, ezért a polgármester korábban két másik helyszínt is vizsgáló hatástanulmány elkészítéséhez kötötte a további lépéseket, a most megtartott tájékoztatón azonban csak az Öreg-tó melletti helyszínről esett szó.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások