hír pályázat Budapest színház

Ötletpályázatot írtak ki a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakítására


sebesp | 2018.11.28
Megjelent a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Városmajori Szabadtéri Színpad kulturális szolgáltató létesítmény kialakításának városépítészeti és építészeti ötletpályázata pályázati hirdetménye

Az ötletpályázat célja

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. a margitszigeti és a városmajori színpadokon évente a nyári időszakban jelenleg 100-120 eseményt tart. A városmajori parkban elhelyezkedő épület az üzemeltető székhelye, innen történik a budapesti nyári színházak igazgatása, vezetése, művészeti, gazdasági, adminisztrációs, műszaki irányítása, így a margitszigeti és a városmajori színpadok működtetése is.

A városmajorban található színház épületegyüttes az utóbbi években az eredeti épületet kinőtte, több konténer-épület került elhelyezésre a területen a kiegészítő funkciók biztosítása céljából (öltözők, raktárak), ám már ezek sem oldják meg a színház alapvető működéséhez szükséges helyigényt.

A pályázat célja olyan ötletek, javaslatok összegyűjtése, amelyek alapjai lehetnek a szabadtéri színpad jövőbeli konkrét tervezési koncepciójának és programjának, amellyel a színházi kulturális tevékenységet hírnevéhez méltó környezetben és megfelelő infrastrukturális ellátottsággal, kényelmesen tudja biztosítani a jövőben is a vendégek, résztvevők számára.
Az ötletpályázat Kiírói nem kötik a Pályázók szabadságát túlzott korlátozással, az alábbi részletezésben felsorolt igények az előzetes elképzeléseket tükrözik, amelyek az építészeti és tájépítészeti, valamint üzemeltetési koncepció alapján és érdekében vizsgálandók.

A cél egy építészetileg és tájépítészetileg összefogott, a szabadtérben való előadás élményét mindenekelőtt biztosítani tudó, gazdaságosan és akár többcélúan üzemeltethető létesítmény megvalósítása, valamint a történelmi jelentőségű, nagy ökológiai és rekreációs értéket képviselő Városmajori Park történeti és zöldfelületi értékeinek, a park léptékének kiemelt figyelembe vétele, a zöldfelületek megóvása mellett.

Az ötletpályázat tárgya

A jelenlegi épület bővítésével és átalakításával vagy új épület elhelyezésével tájépítészetileg is összefogott, egységes építészeti megfogalmazásban szükséges rendezni a meglévő állapotot.Olyan megoldás szükséges, ahol teljes kihasználtsággal működhet a létesítmény, a színház, közösségi tér, előadóművészeti és alkotói munkák műhelye. A tervezés során a parkhasználók igényein túl az ökológiai szempontok (fenntarthatóság, környezetbarát anyaghasználat és technológiák) figyelembevétele is fontos.

A Pályázó több szempont vizsgálata alapján (hatástanulmány elkészítésével) jelölje meg a kiírásban ajánlott három területen (lásd: 1. számú melléklet) vagy akár azokon kívül, de a Városmajori park – Csaba utca, Szilágyi Erzsébet fasor, Városmajor utca, Maros utca által határolt területén belül – a számára legkedvezőbbnek ítélt helyszínt.

A pályaművek beérkezésének határideje: 2019. március 5. kedd 16:00
A beérkezett pályaművek díjazására és megvételére bruttó 8.000.000 Ft áll rendelkezésre.

A pályázati kiírás és mellékletei elérhetőek innen.
Forrás: Hegyvidék.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások